Hlavní obsah

Na koloběžce dojedou vysokoškoláci z kolejí až k umělecké fakultě

Novinky, Alena Lochmannová

Západočeská univerzita v Plzni umožňuje od letošního září svým studentům a zaměstnancům dopravit se do kampusu prostřednictvím systému sdílení koloběžek – tzv. scoobike sharing.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

Myšlenka sdílení koloběžek se zrodila před dvěma lety díky spolku k světu., jenž pomáhá v Plzni uskutečnit mnohé kulturní aktivity.

Článek

Ve druhé fázi projektu nyní univerzita nechala nainstalovat další dva stojany s koloběžkami, před fakultu designu a umění Ladislava Sutnara v univerzitním kampusu a před budovu kolejí v Máchově ulici na Borech. Od začátku prosince tak mají zaregistrovaní uživatelé celkově k dispozici 17 koloběžek.

V areálu kampusu mohou koloběžky odložit do stojanů před fakultou strojní a uměleckou fakultou, na Borech pak poblíž konečné tramvaje č. 4 a před kolejemi.

„Studenti si tento zdravý a rychlý způsob dopravy do kampusu velmi oblíbili, zejména po ránu, kdy nemusí kvůli jedné zastávce čekat na autobus ani složitě hledat volné parkovací místo na parkovišti,” říká Veronika Nováková, vedoucí vnějších vztahů.

Zájemci systém využívají po zaregistrování zdarma prostřednictvím univerzitní JIS karty. O víkendech si koloběžku může půjčit i veřejnost, a to na základě jakékoli magnetické identifikační karty, například Plzeňské.

„K dnešnímu dni máme 1215 zaregistrovaných uživatelů ze Západočeské univerzity. Vzhledem k zimnímu období nyní nejsou koloběžky tak využívané, ale i přesto se denně uskuteční zhruba 40 výpůjček, v případě hezkého počasí je to okolo stovky výpůjček za den,” informoval Antonín Dymák z projektu scoobike.cz, který je za sdílení koloběžek odpovědný.

„Za celou dobu užívání byla zatím poškozená pouze jedna koloběžka. Jelikož se jedná o kvalitní koloběžky a studenti se k nim chovají velmi ohleduplně, nemuseli jsme dosud přikročit k žádné zásadní opravě,” dodal.

Myšlenka sdílení koloběžek se zrodila před dvěma lety díky spolku k světu., jenž pomáhá v Plzni uskutečnit mnohé kulturní aktivity. Podpořil i projekt scoobike.cz. Na zprovoznění systému spolupracovala Západočeská univerzita v Plzni s několika dalšími partnery.

Pracovníci Centra informatizace a výpočetní techniky ZČU vyvíjejí aplikaci, která umožní sledování obsazenosti jednotlivých stojanů a identifikaci osoby. Desky sloužící jako nástupové plochy poskytla firma Replast, koloběžky zhotovila společnost Kostka. Město Plzeň poskytlo pozemek pro umístění stojanu poblíž konečné tramvaje na Borech, PMDP umožňuje vypůjčit si koloběžku během víkendů prostřednictvím Plzeňské karty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám