Hlavní obsah

Na kole jižní Moravou s Michalem Jančaříkem je v pořadí třetí autorův průvodce pro cyklisty

Novinky, Petr Mráček

Křest se uskutečnil 9. června, v kavárně a restauraci Passage v Praze. Kmotry knihy se stali skladatel a primáš kapely Hradišťan Jiří Pavlica, pětinásobný paralympijský vítěz Jiří Ježek, hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a Jaroslav Javornický z vinařství Spielberg.

Foto: archív autora

Křest "Na kole s Michalem Jančaříkem"

Článek

„Když to budu parafrázovat, tak vznik příručky trval dvacet let, kdy jsem sbíral zkušenosti a po tom, co to všechno ve mně zrálo, pracoval jsem rok na formátu. Práce to byla hezká, příjemná i veselá. Ostatně na jižní Moravě člověk ani nemůže být smutný. To snad jedině, když přebere,“ řekl s úsměvem autor Michal Jančařík.

Turistický průvodce jedním z našich nejkrásnějších a nejatraktivnějších regionů volně navazuje na 300 dílů televizního pořadu „Cyklotoulky s Michalem Jančaříkem“ vysílaného v letech 2008 – 2013 (Public TV, TV Barrandov, Česká televize).

V publikaci autor čerpá ze svých četných cest po jižní Moravě a také vychází z natáčení několika dílů TV pořadu „Cyklotoulky“ v daném teritoriu. V publikaci autor též využívá zkušeností s vydáním cykloprůvodců „Na kole Šumavou“ (2013) a „Na kole Českou Kanadou“ (2014).

„Jako hlavni přednost vidím to, že popis každého z jedenácti výletů začíná kvalitní profesionální mapou, kde je okruh zakreslen včetně převýšeni atd. Uživatel tedy už nemusí mapu dokupovat, což vnímám jako zásadně praktické. U mě dostává 2 v 1, tedy mapu plus popis s doprovodnými fotografiemi,” vysvětlil Michal Jančařík.

„Brožura spojuje tři věci, které mám rád. Cyklistiku, jižní Moravu a víno. Jezdit na kole je nejpopulárnější způsob jak trávit volný čas. Už ne jen mapa, už krásná příručka s příběhem,” uvedl paralympionik Jiří Ježek, který dorazil na křest s manželkou.

Základním opěrným bodem publikace „Na kole jižní Moravou“ je putování autora regionem, zpracování materiálu přímo na místě, konzultace s místními odborníky na cestovní ruch a vinaři, včetně pořízení detailní fotodokumentace. Výstup má být prezentován populární, srozumitelnou formou – čtivé texty, popisy tras a jednotlivých míst, kde se čtenář dozví nejen mnohé zajímavosti o přírodě a historii z pohledu turisty, ale především konkrétní zážitky a postřehy.

Atraktivita formátu spočívá právě v kombinaci průvodce a cestopisu – uživatel tu nalezne jak faktografické informace a popisy, tak se může začíst do „zážitkových“ pasáží a autentických pocitů autora známého z televizní obrazovky.

Na 112 stranách najdete mimo jiné také množství kvalitních fotografií, což čtenáři umožňuje získat co nejlepší představu o navštívených místech. Každá trasa je vybavena detailní mapou, průřezem převýšení, označením náročnosti a tipy na občerstvení, eventuálně ubytování. Předností průvodce je praktický formát určený přímo na cesty, nicméně určitě potěší nejen turisty a cyklisty, ale i všechny ty, kteří mají jižní Moravu rádi, nebo ji chtějí poznat blíž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám