Hlavní obsah

Na Kleti stojí nejstarší česká, ale i středoevropská rozhledna

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

"Hele, Temelín! Támdle vidím Budějice a Zlatou Korunu! Jé, Krumlov...“ Z ochozu kamenné rozhledny na Kleti, nejvyšší hory Blanského lesa, toho uvidíte hodně. Třeba rakouské Alpy. Na nejvýše položené hvězdárně v Česku lze pozorovat i kometu nebo erupce na Slunci.

Foto: Vratislav Konečný

Měděné sluneční hodiny, nejvýše položené v Česku, před rozhlednou

Článek

Kamenná věž stojí nedaleko Českého Krumlova, nad obcí Holubov. Na vrchol se dostanete pěšky, nebo pohodlně lanovkou.

Cesta lanovkou z Krasetína na vrchol Kleti (německy Schöninger 1083 m.n. m.) trvá přes čtvrt hodiny. Schöninger se vztahuje ke vsi Krasetín na úpatí.

Staročeské slova klětЬ znamená skrýš, možná tu byl nějaký úkryt. Roku 1263 je zmiňována jako mons Nakletti.

Lanovka je jednosedačková, dlouhá 1792 metry, překonává převýšení 383 metrů. Pod ní vede úzká cesta, ne moc pohodlná. Tou se ženou nahoru i dolů ti zdatní, vysportovaní, nebo méně majetní až šetřílci. Pokud se nenajde nějaký pokřikovač nebo vášnivý telefonista, jedete  krásným vzrostlým lesem, občas jen zadrnčí nosné lano, když přejedete k dalšímu sloupu. Od horní stanice jsou to k chatě s rozhlednou asi tři minuty. Tady ticho končí, na vrcholu je obvykle značný ruch.

Je tu krásně, v malém Česku

Hodně zašlá rozhledna postavená v pseudogotickém slohu byla nedávno rekontruována za pomocí fondů EU a dalších financí. Nejdřív se začalo s opravou chaty. Stálo to 10 miliónů a zabralo 10 měsíců. Na dvacet metrů vysokou věž vystoupáte po 98 schodech. V přízemí a v patře  jsou nainstalovány na stěně obrazovky. Ukazují 50 nejznámějších ukázek fauny a flory Blanského lesa.

O patro výš jsou v podlaze zasklené otvory. Uvidíte jak stopy zvěře, tak i zástupce hmyzího světa, na dalších panelech je o krajině rozsáhlejší povídání. Dozvíte se, že tu třeba žije holub doupňák, kulíšek nejmenší nebo naše největší kočkovitá šelma, rys ostrovid. Poslední schod a jste na plošině. Mraky nadýchané jako na barokních obrazech, viditelnost jen mírně zastřená, horký vzduch nedovoluje pořádně zaostřit. Ale od toho je tu dalekohled, který vám vše přiblíží. Poblíž se tyčí 175 metrů vysoký televizní vysílač. Na cimbuří jsou v příslušných směrech vykresleny na tabulích záchytné body v krajině.

Takový panoramatický rozhled je snad jen z Milešovky.  Věž byla postavena jako Josefova v roce 1825. Nechal ji vybudovat kníže Josef Jan Nepomuk Schwarzenberg, na počest panovníka, o sto let později byla u jejího úpatí postavena chata pro turisty, patronkou byla kněžna Terezie Schwarzenbergová.  Chatu pojmenovali po ní, Terezina. Je tu restaurace a ubytovací zařízení s celoročním provozem.

Uvidíte do hlubin vesmíru

Od chaty sejdete pár desítek metrů ke hvězdárně. Je tu i jedno z osmi zastavení na pětikilometrové kleťské naučné stezce. Na Kleti mají jedno z nejlepších pozorovacích míst v ČR. Observatoř postavili v roce 1957 a je nejvýše položeným astronomickým pracovištěm u nás. Pod osmimetrovou kopulí stojí dva dalekohledy – čočkový je největší v republice. Dají se s ním pozorovat třeba sluneční skvrny, zrcadlový slouží k výzkumu. Na hvězdárně objevili ve vesmíru stovky planet a pár komet.

www.klet.com

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám