Hlavní obsah

Na jubilejní strážovský masopust dorazí přibližně čtyři stovky masek, slibuje starosta

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Masopust patřil do přechodného období mezi zimou a jarem. Začínal svátkem Tří králů a trval až k „popelce“ - Popeleční středě. Toto období předcházelo čtyřicetidennímu půstu před Velikonocemi, kdy se má upustit od požívání masa. Proto byl masopust považován za svátky jídla, tancovaček a bujarého veselí.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Starosta města Strážov Ing. Josef Rousek v parádním baronském obleku povoluje ve městě masopustní průvod. Foto z 25. února 2012.

Článek

Masopustního veselí si budou moci lidé poprvé užít na Klatovsku v sobotu 8. února ve Strážově.

„Půjde o již jubilejní desátý ročník a opět se návštěvníci i samotní účastníci mají na co těšit. Začátek, kdy se začnou scházet masky, je ve 13 hodin u sokolovny. Ve 13.30 hodin přivítám všechny přítomné a dám povolení k masopustnímu veselí v našem městě. Ve 14 hodin pak vyjdou masky na průvod městem. Počítáme, že půjde opět okolo čtyř stovek masek jako každý rok,” prozradil starosta Strážova Ing. Josef Rousek.

Většina masek je místních od nejmladších po nejstarší, ale v posledních několika letech přijíždějí na tradiční strážovský masopust lidé i z okolí.

Největší masopust na klatovském okrese 

Strážovský masopust je díky velkému počtu masek největším v okrese a těší se i velkému počtu přihlížejících. Bujaré masopustní veselí ale jen průvodem masek, který trvá několik hodin, nekončí. Ihned po průvodu bude probíhat taneční zábava v místní sokolovně, na které bude hrát klatovská skupina Pelíškové.

Pro masky a jejich doprovod je zajištěno bohaté občerstvení.

Reklama

Výběr článků

Načítám