Hlavní obsah

Na josefovskou náves se vrátil Mrazík

Novinky, Václav Mikeš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli 8. dubna se v Josefově v rámci akce Dětský karneval konala repríza přepisu filmové pohádky Mrazík. Před více než devíti lety skupina hřebenských teenagerů uvedla moderní verzi, kterou autor Tomáš Gajda převedl do současného jazyka. Tuto verzi pak nastudovali členové místní taneční skupiny Kroupata.

Foto: Václav Mikeš

Ivan a děda Hříbek

Článek

Spojit zaměstnání, rodinu a "volný" čas s učením textu byl složitý problém, obsazení se měnila, zasáhla i chřipková epidemie a ukázalo se, že tanec není divadlo. Dva měsíce na přípravu měly stačit, ale čas rychle ubíhal. Termín byl však dán a Kroupata se nevzdávají.

Tak se po 14. hodině na josefovské návsi rozhrnula opona a před více než čtyřicítkou diváků se znovu rozvíjel příběh o nešťastné Nastěnce, bezcitné maceše a namyšlené Marfušce. Hlavní hrdina, pyšný Ivan, se během příběhu změní a bezcitnost a pýcha jsou po zásluze potrestány.

V příběhu se objevují i další známé postavy z filmu: Mrazík se svou kouzelnou berlou Mrazilkou, hodný děda Hříbek, baba Jaga i slepá stařenka, které polepšený Ivan pomůže. Do děje zasáhnou i ženich Sašenka se svou matkou a děj uvádí vypravěčka.

Bylo kouzelné sledovat všechny tyto postavy představované členy souboru, kteří jsou věkově v rozmezí 26 až 60 let. Právě to propojení generací bylo nádherné. Nejmladší byla jedinou pamětnicí původní inscenace a pomáhala všem ostatním. Ze všech postav je potřeba vyzdvihnout hlavního hrdinu - Martin Kobr jako Ivan byl excelentní a byl důstojným nástupcem původního Ivana v podání samotného autora.

Diváci se dobře bavili, účinkující oceňovali potleskem již během děje a po skončení všechny herce zaslouženě dvakrát vyvolali na plac.

Po skončení pohádky se přítomné děti přesunuly do zasedací místnosti místního obecního úřadu, kde pro ně připravil pořadatel, spolek Tradiční venkov, pokračování akce. Dětský karneval v maskách všechny včetně rodičů zapojil do programu soutěží a tanečků. Členky spolku společně s rodiči připravily pro děti drobné občerstvení.

Úspěšná akce spojující divadelní představení a dětský karneval byla příjemným vyplněním jarního nedělního odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám