Hlavní obsah

Na jihu Čech v neděli přibylo pět nových případů COVID-19, jejich celkový počet dosáhl v regionu 82

Novinky, Petr Pokorný

V neděli přibylo na jihu Čech pět nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k nedělní 18. hodině v regionu zvýšil na 82 potvrzených případů, verifikovaných jihočeskými hygieniky.

Foto: Jihočeský kraj
Článek

Do nedělního podvečera vyšetřily laboratoře v regionu za den 159 nových suspektních vzorků od osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19.

„Pět z nich bylo pozitivních. K dnešní osmnácté hodině jsme tak na území kraje evidovali celkem 82 pozitivně testovaných osob,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová a poznamenala, že v současné době už přítomnost koronaviru vyšetřují v regionu čtyři laboratorní pracoviště.

„K laboratořím Nemocnice České Budějovice, Biologického centra Akademie věd a Nemocnice Strakonice, se připojily také laboratoře Katedry Medicínské biologie Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Další vzorky se stále zpracovávají a jejich výsledky budeme znát pozdě v noci nebo ráno. V průběhu víkendu jsme zahájili i šetření u desítek osob, které se do jižních Čech vracejí v rámci repatriací. Pro potřeby pravidelné informace o aktuálním vývoji onemocnění KOVID-19 v Jihočeském kraji je hraničním časem osmnáctá hodina,“ doplnila šéfka jihočeských hygieniků s tím, že na stránce ministerstva zdravotnictví se objevují nové případy průběžně.

Jde o hlášení i zcela nově zachycených případů, které ještě hygienici nestihli všechny verifikovat, a proto bude docházet a dochází k určité diskrepanci mezi podvečerními údaji KHS a aktuálně doplňovanými údaji na stránce MZ.

K nedělní 20. hodině byl Jihočeský kraj podle těchto dat MZ regionem s nejnižším relativním výskytem ze všech krajů ČR. Celkem 86 aktuálně zveřejněných případů představovalo v relativních číslech, tedy přepočtených na sto tisíc obyvatel regionu, 13,42 případu na sto tisíc obyvatel. Pro srovnání - sousední Bavorsko mělo včera odpoledne 99 případů na sto tisíc a 107 zemřelých, Rakousko 46 případů na sto tisíc a 86 zemřelých.

„Jsem samozřejmě ráda, že se nám v regionu relativně dobře podařilo zachytit nástup pandemie, ale situace se neustále mění a zachycených případů bude dále přibývat, s tím musíme počítat. Stále se nám daří sledovat kontakty, i když se jedná u některých nově potvrzených případů i o stovky osob. Opět musím smeknout před svými kolegyněmi v terénu, protože po týdnech v první linii už všichni cítíme velkou únavu, ale bohužel nás nemá kdo vystřídat. Ale teprve se dostáváme do rozhodující fáze, kdy musíme chránit seniory a pacienty v lůžkových zařízeních. Je nyní důležité zvyšovat frekvenci testování. Čím více budeme testovat, tím se zvyšuje šance záchytu a zamezení šíření,“ doplnila docentka Kotrbová.

Ke zmíněné nedělní 18. hodině bylo podle dat KHS v regionu mezi nemocnými 51 žen a 31 mužů. „24 nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku. 21 je z Českokrumlovska, 15 z Českobudějovicka, 12 z Prachaticka, šest z Táborska, dva z Jindřichohradecka a dva z Písecka,“ doplnila epidemioložka KHS Jitka Luňáčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám