Hlavní obsah

Na jeviště Slováckého divadla vstupují Dva úplně nazí muži

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Bravurní komedii současného francouzského dramatika a herce Sébastiena Thiéryho Dva úplně nazí muži zvolilo jako první titul roku 2019 Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Se souborem ji nastudoval režisér Lukáš Kopecký a premiéra se uskuteční v sobotu 12. ledna.

Foto: Marek Malůšek

Pavel Šupina a Tomáš Šulaj budou Dva úplně nazí muži.

Článek

„Je to v podstatě situační, nebo chcete-li absurdní komedie. Čím víc jsem text četl, nacházel jsem si k němu vnitřní klíč. Tématem hry je krize současného muže, ale v tragikomickém pojetí. Hra tematizuje a pracuje vědomě s klišé a nekorektním humorem a je v ní i rovina šovinismu,” řekl o novince režisér.

Hra popisuje vtipnou zápletku, kdy se úspěšný pařížský právník a věrný manžel jednoho dne probudí nahý vedle svého podřízeného z advokátní kanceláře. A ten je rovněž nahý. Ani jeden z nich situaci nechápe. Posléze se děje zapojuje právníkova žena Catherine, která se náhle vrací domů, a také mladá žena lehkých mravů. Podaří se za této konstelace ubránit jejich pětadvacet let trvající manželství? A může se to povést, když Catherine objeví svého manžela a jeho kolegu nahé podruhé?

„Autor hry Sébastien Thiéry byl původně hercem bez práce. Aby se jako herec uplatnil, začal psát – a stal se jedním z nejuváděnějších francouzských dramatiků. Ve svých hrách sice navazuje na tradice absurdního divadla, uplatňuje je ovšem v lehčích a výrazně komediálně laděných žánrech,” doplnila dramaturgyně novinky Markéta Špetíková.

V hlavních rolích se představí Tomáš Šulaj jako majitel advokátní kanceláře Kramer a nováček souboru Pavel Šupina, který ztvární jeho podřízeného Priouxe. Kromě Tomáše Šulaje a Pavla Šupiny se diváci mohou těšit na Kláru Vojtkovou a Petru Staňkovou.

„Myslím, že to bude velká legrace. Já tu hru znal už dřív, a musím říct, že jsem se už dlouho při obyčejném čtení, tak dobře nebavil, jako u nahých mužů. Myslím si, že je skvěle napsaná, a v kombinaci s lechtivým tématem a nahotou na jevišti by to mohl být dobrý start do nového roku. Pokud se vše podaří, tak jak chceme, tak se mají diváci na co těšit,” uvedl herec Tomáš Šulaj.

„Musím se přiznat, že jsem byl poněkud nedočkavý a text si opatřil už před první čtenou. Sice jsem ho nestihl celý dočíst, ale i tak jsem se mohl potrhat smíchy. Četl jsem si ho ve volných chvilkách v autobusech, vlacích, na zastávkách a královsky jsem se bavil. Lidi na mě zírali a já měl chuť to číst nahlas, abych se o tu tryskající radost z absurdních situací podělil,” podotkl s úsměvem jeden z nejmladších členů souboru Pavel Šupina.

Dva úplně nahé muže uvede Slovácké divadlo v překladu Kateřiny Neveu. Hudbu složil Mario Buzzi a scénografie se ujala Veronika Watzková. Choreografii vytvořil Pavol Seriš, který v minulé sezóně se Slováckým divadlem pohybově spolupracoval na dramatu Karoliny Světlé Kříž u potoka.

Sobotní premiéře bude v pátek 11. ledna předcházet nový pořad Na kus řeči s Pavlem Šupinou v Kafe Uprostřed v Uherském Hradišti. Herec bude po celý rok zpovídat své kolegy herce, režiséry, hudební skladatele i výtvarníky a bude se jich ptát, jak vznikala inscenace, která bude mít následující den premiéru. Začátek besedy je v 19 hodin a vstup je volný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám