Hlavní obsah

Na hradě Křivoklát zahájí letní sezónu opera od Monteverdiho Tanec zatracených

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opera od Claudia Monteverdiho - Il ballo delle ingrate neboli Tanec zatracených, scénické noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátě, varhanní koncert, sokolnické ukázky a šermířská vystoupení. Na hradě Křivoklát zahájí letní sezónu 2018 bohatým programem ve dnech 5. - 8. července.

Foto: hrad Křivoklát
Článek

Hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu připravily na léto a podzim desítky akcí pro malé i dospělé návštěvníky. Od velmi vyhledávaných nočních prohlídek přes výstavy, hudební a divadelní představení, speciální komentované prohlídky, festivalové akce po zážitkové hry.

„Ve dnech 5. - 8. 7. 2018 bude na hradě Křivoklát probíhat během dne program na I. nádvoří - sokolnické ukázky, šermířská vystoupení a tanečnice Gaya (nádvoří jednotné vstupné 60 Kč nebo stačí si koupit vstupenku na prohlídku hradu). Ve čtvrtek 5. července od 20. hodin bude v Královském sále uvedena opera od Monteverdiho, 6. července budou na programu noční prohlídky Lucemburkové na Křivoklátě (ve 20, 21 a 22 hodin) a 7. července od 19.30 hodin varhanní koncert v kapli. Na varhanní koncert navážou dvě noční prohlídky - Lucemburkové na Křivoklátě ve 21 a 22 hodin,” uvedla Mgr. Alena Jakšová ze správy státního hradu Křivoklátu.

Claudio Monteverdi - Il ballo delle ingrate aneb Tanec zatracených (renesanční scénické dílo) se odehrává v antickém podsvětí. Hlavními postavami jsou Venuše, Amor a Pluto. Amor prosí Venuši, aby požádala Pluta, aby ženy, které se nacházejí v pekle, neboť odmítaly prosby svých ctitelů, vrátil na chvíli na zem, tak, aby všichni viděli, jak přísně potrestal duše pyšných žen, jež si z lásky tropily žerty a pohrdaly jí. Pluto je škádlí a směje se moci plamenných citů, ale nakonec jim ukazuje, jaký osud stíhá v podsvětí odpůrkyně lásky. Rozkazuje, aby na chvíli podsvětí otevřelo brány.

Toto ve své podstatě mravoučné dílo bylo poprvé uvedeno v Mantově 4. června 1608 při příležitosti svatby Francesca Gonzagy s Markétou Savojskou. Libreto napsal O.Rinnucini - libretista Monteverdiho Orfea. Dílo vyšlo tiskem v 8. knize madrigalů - Canti guerrieri et amorosi v roce 1638 a bylo pravděpodobně přepracováno pro příležitost korunovace Ferdinanda III.

V hlavních rolích vystoupí: Amor - Hana Tomášová, Venuše - Kateřina Zelenková, Pluton - Josef Kovačič a nešťastnice - Zuzana Kopřivová.

Lucemburkové na Křivoklátě

Nejpozději za panování Václava I. začal vznikat královský hrad dokončený Přemyslem Otakarem II., na kterém v dětství a také v dospělosti pobýval Karel IV. Hrad byl přestavěn Václavem IV. a později Vladislavem Jagellonským. Noční scénické prohlídky evokují atmosféru středověku a renesance.

V hlavních rolích se představí zaměstnanci správy hradu Křivoklát, Karlštejn, zámku Hořovice a hosté.

Sokolnické ukázky a šermířská vystoupení

Léto 2018 přináší na nádvoří hradu Křivoklát v doprovodném programu také šermířská vystoupení a sokolnické ukázky. Představí se šermířská skupina Tartas, o sokolnické ukázky se postará Věra Gillová a nově také Alexandr Vrága.

Varhanní koncert

Varhanním koncertem vyvrcholí zahájení letní turistické sezóny. Varhany se rozezní v jedinečném prostoru hradní kaple od 19.30 v sobotu 7. července. Účinkovat bude Adam Viktora a Gabriela Eibenová.

Reklama

Výběr článků

Načítám