Hlavní obsah

Na festival Folklór bez hranic přicestoval do Ostravy soubor až z Cookových ostrovů

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až z Cookových ostrovů přicestoval folklórní soubor Akirata na festival Folklór bez hranic do Ostravy - akce se koná od 13. do 17. srpna ve všech městských obvodech Ostravy.

Foto: Josef Zajíc

Festival zahájili manželé Milena a Jiří Pitrovi. 13.8.2012

Článek

Zástupci všech souborů v rámci XV. ročníku festivalu Folklór bez hranic se zúčastnili slavnostního přijetí ostravským primátorem Petrem Kajnarem.

V pondělí v 16 hodin začalo první vystoupení v městském obvodu Moravská Ostrava a  Přívoz. Na pódiu na Jiráskově náměstí (Kuří rynek) v centru Ostravy přivítali občany a účinkující moderátoři Vendula Nováková a Lukáš Červenka.

Festival Folklór bez hranic zahájili manželé Milena a Jiří Pitrovi, kteří tančí již od roku 1951. Poté se představil folklórní soubor Branko Radicevic ze Srbska. Soubor byl založen v květnu 1921 a je jedním z nejstarších amatérských uměleckých souborů v Srbsku a bývalé Jugoslávii. Po této ukázce se předvedl polský soubor písní a tanců Poloniny z Rzeszówa.

Dále vystoupili tanečníci souboru KUD SALONA ze Solina v Chorvatsku. Kulturní a umělecké sdružení Salona bylo založeno v roce 1943 s cílem uchovat poklady národní lidové kultury především z dalmatských ostrovů, pobřeží a dalmatských hor.

Vyvrcholením pondělního koncertu Folklór bez hranic byly ukázky tanečníků souboru  AKIRATA z Cookových ostrovů. Repertoár uměleckého kolektivu z ostrova Rarotonga je zaměřen na tradiční tanec, bubnování a melodie Cookových ostrovů.

V úterý 14. srpna bude festival hostit městský obvod Ostrava-Jih, kde bude program pokračovat v 16.30 na pódiu před budovou K - TRIA. V případě deště se festival bude konat v sále K- TRIA v Ostravě-Hrabůvce v ulici Dr. Martínka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám