Hlavní obsah

Na dálnici hořel nákladní automobil

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když řidič nákladního automobilu Iveco Eurocargo vyjel ve středu 22. června dopoledne na svou pravidelnou jízdu s rozvozem elektrozboží na trase z Olomouce do Ostravy, čekal ho klidný prosluněný pracovní den.

Foto: HZS MSK

Požár nákladního automobilu na D1 směrem na Ostravu

Článek

Proto se podivil, proč náhle kolem 11. hodiny dopolední na něj řidiči, kteří ho předjížděli, troubili a snažili se mu něco naznačit. Brzy pochopil, že jej upozorňují na nějakou závadu. Proto zastavil a zajel se svým vozidlem na krajnici.

Po vystoupení z vozidla mu bylo vše jasné. Zpozoroval kouř, který vycházel z prostoru za kabinou pod nástavbou. Ihned se snažil požár likvidovat za pomoci ručních hasicích přístrojů, které měl k dispozici ve vozidle. Ale ani 2kg práškový hasicí přístroj, ani hasicí sprej velký účinek na rozhořívající se požár neměly.

Hořícího automobilu si naštěstí všiml i protijedoucí řidič, který požár ohlásil na tísňovou linku moravskoslezských hasičů. Na místo ihned vyjeli hasiči Moravskoslezského kraje ze stanic v Bílovci a Novém Jičíně. O situaci navíc vyrozuměli Policii ČR a dopravní dispečink SSÚD.

"Hasiči po příjezdu na místo zjistili, že hoří kabina a část nástavby nákladního automobilu. Ihned zahájili hasební práce a za necelou čtvrthodinu požár lokalizovali a za dalších 10 minut požár zcela uhasili. Kromě hašení požáru zabezpečili místo požáru a pomocí sorbentu zlikvidovali rozlité provozní kapaliny. Rovněž přečerpali zbytek pohonných hmot z nádrže hořícího vozu a předali ji k likvidaci SSÚD," uvedl por. Mgr. Petr Kůdela, tiskový mluvčí HZS Moravskoslezského kraje.

Místo požáru po zásahu hasiči předali SSÚD k vyčištění a obnově provozu. Odtažení poškozeného vozidla si zabezpečil sám řidič. Škoda způsobená požárem byla vyšetřovateli hasičů a policie stanovena na 400 tisíc korun. Dalších nejméně 100 tisíc korun hasiči svým profesionálním zásahem uchránili.

Reklama

Výběr článků

Načítám