Hlavní obsah

Na Chaloupkách patřil víkend nejen bylinkám

Novinky, Pavel Ratkovský

Pro někoho plevel, pro jiného lék a pochoutka. Tak nějak by mohlo znít motto letošního Víkendu nejen s bylinkami, který se konal uplynulý víkend ve středisku Chaloupky u Kněžic.

Foto: Chaloupky o.p.s.

Příprava léčivých mastí

Článek

Na dvacet účastníků si například vyšlo na vycházku za bylinkami. Jiní by vytrhali kopřivy, posekli bršlici, znechuceně obešli vlaštovičník a přitom jsou to poklady, o kterých zde dokázala současná dvorní chaloupecká bylinkářka Květa Šimková sáhodlouze vyprávět.

„Jó, na zahradě plevel, ale v kuchyni - tam je to frajerka,“ říká třeba o bršlici, zvané kozí noha. Přidá příběh a dodá recepty. Chutné, výživné, ochraňující a léčící. Tělesnému a duševní zdraví patřilo celé nedělní dopoledne se Zuzanou Dohňanskou a její homeopatií. Prakticky si zde účastnice mohly vyrobit přírodní kosmetiku, zacvičit si tibetskou jógu a shiatsu. Průvodkyně těmito cvičeními Kája Červenková přidala ještě něco ze svého léčení svícemi.

Zajímavé spojení moudrosti hvězd a přírody dále přinesl Luděk Mahel se svou intuitivní astrologií. Toto odvětví vystihuje věta, kterou pronesl: „Není potřeba vyhledávat složité výpočty v tabulkách, ale je třeba si jen uvědomit, jak byl počátek našeho zrození zasazen do dějů v přírodě - tomu totiž přesně odpovídají jednotlivá znamení.“ 

Třešničkou na dortu semináře byly v sobotu večer břišní tance pod vedením Jany Čížkové za doprovodu bubnů Luboše Mansfelda a bratrů Havlových.

V podobném duchu hledání pokladů v netušeném se bude konat celý chaloupecký prázdninový Týden nejen s bylinkami, letos příznačně nazvaný Všechno je jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám