Hlavní obsah

Na Čapkově Strži se soutěžilo v recitaci poezie

Novinky, Tereza Todorová

Památník Karla Čapka není jen místem, kde můžete shlédnout expozici o životě a díle Karla Čapka, jeho ženy Olgy Scheinpflugové a jejich přítele Ferdinanda Peroutky, je rovněž místem, kde se každoročně utkávají nejlepší recitátoři - vítězové školních kol z okresu Příbram. My známe letošní vítěze.

Foto: Tereza Todorová
Článek

Každý rok míří do Čapkova domu ve Strži ve Staré Huti u Dobříše vítězové školních kol recitační soutěže. Právě zde se totiž odehrává finálové kolo, kde změří své síly ti nejlepší. Pod dohledem odborné poroty zde 2. června předvedli svůj um žáci z prvního stupně z osmi okresních základních škol ve třech kategoriích. První kategorie - první a druhá třída, druhá kategorie - třetí a čtvrtá třída a třetí kategorie - pátá třída.

V porotě usedli Daniela Doubková, Hana Svojitková a Ondřej Kepka - speciální host, který soutěž podporuje dlouhodobě a pro děti po jejím zkončení připravuje ještě program s typy, jak lépe zvládat stres a trému z vystupování, jak řídit hlas či jak si rozvrhnout báseň.

Dvacet čtyři žáků předneslo pestrý výběr básní, kde nechyběli známí autoři jako Jiří Žáček, ale zazněly také básně z tvůrčí dílny samotných recitátorů. Soutěž nakonec dopadla následovně.

V první kategorii (1. - 2. třída) zvítězila Anežka Ježková ze ZŠ Stará Huť, druhé místo obsadil Hynek Pihera z 2. ZŠ Dobříš a třetí místo získal Tobiáš Krampl ze ZŠ Trnka.

Ve druhé kategorii (3. - 4. třída) zvítězil Martin Havlíček ze ZŠ a MŠ Nový Knín, druhé místo obsadil Jáchym Zelený ze ZŠ 28. října Příbram a třetí místo obsadila Kristýna Podrázská ze ZŠ Jiráskovy sady Příbram.

Ve třetí kategorii (5. třída) zvítězila Klára Hořčičková ze ZŠ a MŠ Tochovice, na druhém místě se umístila Jitka Hodačová z 1. ZŠ Dobříš a třetí místo obsadila Anna Felcmanová ze ZŠ Stará Huť.

Soutěž finančně podpořila obec Stará Huť a knižní ceny do soutěže věnovalo Knihkupectví a nakladatelství Pistorius & Olšanská. „Všechny děti předvedly výborné výkony a rozhodnout o vítězi bylo pro porotu velmi těžké,” sdělila porotkyně Daniela Doubková. „Jsme rádi, že se ještě dnes najdou děti se zájmem o poezii, obdiv patří také učitelkám a učitelům, kteří své žáky na soutěž připravují,” dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám