Hlavní obsah

Na Čabárně v rybníku se ukrývá kapří poklad, plavou tu statisícové ryby

Novinky, Vratislav Konečný

Vodní park Čabárna Lážnovský najdete v obci Brandýsek nedaleko Kladna. Nevelká, ale faunou i florou nesmírně zajímavá lokalita by vám při toulkách rozhodně neměla uniknout. Obejdete ji za pár desítek minut i při spojení s návštěvou nedaleké záchranné stanice pro poraněná zvířata.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Kvákavci a strážná husa

Kvákání žab z několika nádrží přímo u vchodu do areálu je téměř ohlušující, pokud ale chcete stovky aktérů zahlídnout přímo v ozvučení, musíte být sami velmi tišší a pomalí. Náznak pohybu pošle skokany hned pod hladinu a nad vodu zírají jen stovky vykulených očí.

Ale stačí chvilku postát, v jezírku to zažbluňká, v rákosí zakuňká a kvakostroj se rozeběhne nanovo. Pozor ale na zadní polosféru, přikolébavší se husa vypadala přítulně do doby, než mě uštkla jako chřestýš. Štípanec bolel zatraceně a opeřenec byl při chuti.

Joj, to jsou kapři koi

Japonská zahrada s pokroucenými, pečlivě zastřiženými stromky vložená do české krajiny, to je Čabárna. Pokladnu, kancelář i příbytek najdete ve stavení na hrázi největšího rybníka. Právě zde se ukrývá skvrnitý poklad zdejšího vodního světa. Nádrže s potěrem i dospělci kaprů koi.

Ryby plavou v několika nádržích, flekaté jako vodní dalmatini, s červenými, oranžovými i černými skvrnami. Nechce se mi věřit, že jsou tak drahé, jak tu říkají jejich ošetřovatelé. Prý prodali nějaké rybky i do Lán za pár set tisíc korun. To by musely být zlaté a plnit minimálně šest přání, myslím si, ale při pohledu na ceny v zahraničním katalogu na mě jde mořská nemoc. Na Čabárně je ale prodávají podstatně levněji.

S chovem vám tu ale perfektně poradí, jsou odborníci na slovo vzatí, zrovna jako s osázením jezírek okrasnými rostlinami. Ty si tu také můžete zakoupit. Ke koupi jsou i jeseteři vyza, ryby dožívající se i více než sta let. Pokud jste rybáři, můžete si tu zkusit štěstí u rybníka, ve vedru se občerstvit, pozorovat vodní havěť na hladině, kachny, lísky, poláky, malá užovka si to mydlí ve vodě ke břehu. 

Nejen ryby, je tu klid téměř staročeský

Své příbytky tu mají i vodní želvy, černá labuť, mýval, lišky. Stačí sednout na chvíli na břeh a jen tak relaxovat. Čabárna vás uklidní, k tomu třeba dát něco z grilu, hezky to zapít a máte tip na výlet jako na dlani.  

Podle Čabárny vede naučná stezka zdejšími mokřady, žije tu řada dříve zcela běžných, nyní již málo zahlédnutelných živočichů a pozvolna mizejících rostlin. Od ledňáčka přes hrouzka, až třeba k motýlům. Ve stanici najdete poraněné opeřence, na stráni ve výbězích domácí zvířata, kozy, ovce, veleprasata, poníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám