Hlavní obsah

Na Blatnou za Bílou paní

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak nejdřív nevěsta se ženichem, pak ostatní, no usmějte se, třeba to bude naposledy, žertuje fotograf na nádvoří blatenského zámku. Takový tartas a hlahol tu nebyl ani Lvů z Rožmitálu, kteří na „blatech“ nechali postavit své sídlo. A že to byl tuze znamenitý český rod, v Evropě proslulý.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Lvova sestra, provdaná za Jiříka z Poděbrad, se stala českou královnou. Blatenský hrad, zámek a park jsou tak fotogenické objekty, že tu narazíte na svatebčany snad v každém ročním období v hojném počtu. Těch ano, která si zde dvojice řekly, jsou stovky.

Perchta s hasákem

Objekt je ale také zajímavý  pro filmaře, točilo se tu již několik filmů, většinou pohádky, například Šíleně smutná princezna, ale také satirická komedie Bílá paní.

Vesnicí Komonice s přilehlým hradem otřese neobvyklá událost. Perchta z Perštejna, paní tamního hradu, jinak také Bílá paní komonická, sestoupila z obrazu, aby na prosbu staré výminkářky udělala v jejich chaloupce vodovod. Bílá paní s hasákem rozehrála neobyčejně zdařilý film.

Blatná je vodní hrad, na mokrý živel ale také doplácí, protože voda vzlíná od základů stavby a bohužel se také podepisuje na zdivu. Zámek vlastní rodina Hildprandtova, majitelé obývají rezidenci v parku a starají se o rekonstrukci, která je velmi náročná.

Zámek jim byl násilně odejmut v roce 1952, a přes příslib, že mohou zůstat, je vystěhovali. O objektu se dozvíte od průvodců hodně zajímavých detailů, tak vás jimi nebudu zatěžovat.

Rozhodně neopomeňte přilehlý anglický park se staletými stromy a stádem krotkých daňků. Narazíte i na pávy, někteří jsou bílí. Zapomeňte na to, že vás honí čas, usaďte se na některou z laviček a koukejte kolem sebe. Deset minut vám dá víc než půlroku u televizního  seriálu. Rozhodně tu daňci neřeší, kdo s kým chodí a kdo komu nasazuje parohy.

Hospůdka stojí za návštěvu

Až se dokocháte a půjdete se podívat do města, i tady je pár hezkých památek, zastavte se v hospůdce u cesty. Třebaže kolem sviští auta, obsluha také sviští, jídlo je tu velmi dobré, nápoje v té správné teplotě.

Ale jděte se podívat do výčepu a vnitřní místnosti. Je to domácí muzeum, to si počtete a pokoukáte.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám