Hlavní obsah

Na Biskupské kupě stojí už od konce 19. století rozhledna, nejstarší v Jeseníkách

Novinky, Dušan Jurek

Vydejme se na nejstarší rozhlednu Jeseníků stojící na samotné hranici dvou států, poznejme region zlatých dolů a nádherné horské přírody.

Foto: Dušan Jurek

Město Zlaté Hory s pohořím Hrubého Jeseníku

Článek

Rozhlednu Biskupská kupa najdeme na stejnojmenném vrcholu Zlatohorské vrchoviny v nadmořské výšce 891 m. Vrcholem pod úpatím rozhledny prochází státní hranice se sousedním Polskem a rozhledna se tak stává vyhledávaným cílem turistů nejen z moravské strany, ale také z Polska.

Osud hraniční hory si nese Biskupská kupa už z dob středověku. Od roku 1229 tudy procházela hranice mezi biskupstvím olomouckým a biskupstvím vratislavským. V době po ukončení slezských válek pak rozděluje panství Habsburků a Hohenzollernů.

Otevření rozhledny se datuje k roku 1898, přesněji k 26. srpnu 1898. Tento letopočet v rodném listu ji opravňuje k titulu nejstarší rozhledny Jeseníků. Před postavením kamenné stavby německým turistickým spolkem MSSGV stála na místě dnešní rozhledny dřevěná vyhlídková plošina, rovněž postavená turistickým spolkem MSSGV.

Podnětem stavby kamenné rozhledny bylo 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Toto odráží také její původní název Rozhledna Císaře Františka I. Další prvenství, které se vztahuje k tomuto místu, je otevření první moravské poštovny roku 1896 v prostorách dřevěné vyhlídkové věže. Své místo našla rozhledna také v průběhu obou světových válek jako letecká pozorovatelna. 

V poválečném Československu sloužila veřejnosti až do roku 1965, kdy byla uzavřena a po opravě sloužila od roku 1966 jako televizní převaděč.

Novodobá historie rozhledny se píše od 3. srpna 1998, kdy byla po dvouleté rekonstrukci městem Zlaté Hory opět zpřístupněna turistické veřejnosti. Z vyhlídkové plošiny se můžeme rozhlédnout po hřebeni Hrubého Jeseníku - zahlédneme vrchol Praděd s dominantou stavby televizního vysílače. Uvidíme další rozhlednu Jeseníků Zlatý Chlum a na polské straně rovinaté území, táhnoucí se k blízkému městu Głuchołazy. 

Z turistického pohledu můžeme dosáhnout vrcholu Biskupské kupy z několika směrů. Méně náročnou trasou ze směru od Petrových Bud, tato trasa je spojena s NS Sv. Roch. Kratší, ale náročnější trasou, je zelená trasa KČT z náměstí Zlatých Hor. Měří pouhé 4 km, je však nutno počítat s převýšením 450 m. Další trasou je modrá trasa KČT z Petrovic, rovněž spojená částečně s NS Sv. Roch.

Pokud se rozhodnete vrátit z Biskupské kupy po modré značce ve směru k hraničnímu přechodu s Polskem, zavede vás k zřícenině hradu Leuchtenštejn, skrytého v porostu na příkrých svazích Biskupské kupy. Hrad samotný neměl příliš velký význam, odpovídá tomu také jeho životnost. Byl postaven ve 13. století a v následujícím století opuštěn. Patřil vratislavskému biskupovi a jeho stavba byla zřejmě odezvou na ztrátu hradu Edelštejn.

Reklama

Výběr článků

Načítám