Hlavní obsah

Na Bílou horu u Štramberka je cesta náročná, odměnou je úžasná vyhlídka

Novinky, Josef Zajíc

Mezi městy Kopřivnice a Štramberk v Moravskoslezském kraji je zdaleka viditelný kopec Bílá hora, na kterém se vypíná rozhledna.

Foto: Josef Zajíc

Bílá hora s rozhlednou.

Článek

Oválný kopec, ležící severovýchodně od města Štramberka, byl v dávných dobách nezalesněný, byl lysý. Skály z vápence svítily do daleka a lidé si kopec nazvali Bílá hora. Vrchol leží v nadmořské výšce 557 metrů.

Postavit na vrcholu rozhlednu byl nápad již ve dvacátých letech dvacátého století. Realizovat myšlenku se podařilo až v roce 1997, kdy začalo komplikované jednání mezi městy Štramberkem a Kopřivnicí, EuroTelem a RadioMobilem. Jednání bylo úspěšné. V roce 1999 byla zahájena stavba podle návrhu Ing. Milana Šmída. Schodiště se vine podél betonového dříku a je velmi podobné šroubovici DNA.

Slavnostně byla rozhledna zpřístupněna 28. dubna 2000. Je vysoká 43 metrů. Vyhlídka je ve výšce 23 metrů a vede k ní 27 betonových a 134 železných schodů. Pohledy a rozhledy jsou úžasné. Za krásného počasí může návštěvník vidět jednotlivé vrcholy Beskyd i Jeseníků.

K rozhledně je možné se dostat z Kopřivnice po modré značce okolo přírodní památky Vaňkův kámen až na vrchol po asfaltové cestě, která byla zřízena pro účely stavby rozhledny.

Náročnější výstup je od Botanické zahrady a arboreta Štramberk, u kterého je i malé parkoviště. Odtud už se musí jít pěšky. Nejprve asi 300 metrů po asfaltové cestě. Zde může být první zastavení při prohlídce přírodní památky Kamenárky. Nachází se na okraji Štramberka. Jde o starý vápencový lom, ve kterém se již od roku 1880 netěží. Z tohoto místa je i krásný pohled na Štramberskou trúbu, jednu z dominant města.

Dále již vede náročná cesta téměř kolmo na vrchol kopce. Zdolání trasy a výstup na krásnou rozhlednu se vyplatí. Pohledy a rozhledy jsou úžasné.  Provozní doba rozhledny je od 28. dubna do konce října vždy od úterý do neděle od 9 do 18 hodin. Vstupné: děti 15 Kč, dospělí 25 Kč.

Cesta z lesa je pak již bez problému. Je možné navštívit další pamětihodnosti Štramberka, například hrad Štramberk, muzeum Františka Buriana nebo Národní sad a známou jeskyni Šipku. V Kopřivnici je možné navštívit Technické muzeum Tatra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám