Hlavní obsah

Na besedu o Šumavě ve Vráži dorazil jako divák expert na problematiku kůrovce

Novinky, Petr Hejna

Zámeček ve Vráži u Písku nabízí klientům i veřejnosti jak kulturní a zábavné večery nebo bohoslužby v zámecké kapli, tak vzdělávací cestopisné přednášky. V úterý 29. října byla tématem Šumava, místopisně nedaleká, prakticky všem při besedě přítomným však neskrývaně vzpomínkami blízká.

Foto: Petr Hejna

Inženýr Štrobl diskutuje s hosty

Článek

V živě komentovaných filmových záběrech bylo možno zprostředkovaně navštívit obě strany hraničních hor - od úvodního seznámení s nejvyšším vrchem Velký Javor, ležícím na bavorské straně za Železnou Rudou, po finální Javorník a Hodonín, ovšem oba se nacházející nikoliv v končinách moravských, ale v blízkém okolí šumavských obcí Stachy a Zdíkov.

Zvláštní pozornost byla věnována dostupnosti předvedených míst lidem s omezenou mobilitou, kteří tvoří značnou část klientely tohoto zdravotnického zařízení.

Po skončení projekce měli návštěvníci možnost pohovořit s nečekaně dorazivším lesním inženýrem Janem Štroblem, odborníkem na devastaci naší krajiny kůrovcem, i na příčiny katastrofického nárůstu této tristní, dnes již zdaleka hranice Šumavy překračující situace, přinášející neutěšený pohled na hvozdy pamětníků časů ne až tak dávných. I když inženýr Štrobl zde byl jako nezúčastněný návštěvník, byl po skončení akce k dispozici ostatním pro případné dotazy.

Problematiky znalí s jeho mnoha světovými odborníky podloženými postoji se mohli seznámit například v trojici rozhovorů s moderátorkou Martinou Kociánovou, aktivní je i coby amatérský spisovatel s osobními vzpomínkami na dřívější zážitky z tohoto nádherného kousku naší země.

Zkušenosti muže, jakoby vyvstalého z filmů Pod Jezevčí skálou, Za trnkovým keřem nebo Na pytlácké stezce, jsou patrné i ve zmíněných rozhovorech, které je možno najít jak v textové, tak zvukové podobě zde - díl první, druhý a třetí.

Další z filmových besed proběhne ve Vráži 11. listopadu od obvyklých 19:30 hodin, tentokráte ovšem bude v chladném podzimu tématem žhavá divoká rovníková Afrika.

Sám zámek Vráž má zajímavou historii - a to i novodobou, kdy tímto nádherným objektem kráčely události tragické druhé světové války. Blízké okolí rovněž nabízí spoustu vycházek drobnými přírodními krásami, jako je například romantické a pověstí oplývající Jezírko lásky, přírodní rezervace Hrby a Čertova hora, s krvavou historkou spjatá hájovna U červeného kříže, nebo obec Cerhonice, kde opět tekla krev, a to z tváře známého dramatika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám