Hlavní obsah

Na benefičním koncertu v Martinském mlýně zazpívá i slovenská legenda Marcela Laiferová

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na benefičním koncertu Kdo má rád, který proběhne v sobotu 11. června od 18 hodin v areálu Martinského mlýna poblíž Trhových Svinů, zazpívá také slovenská zpěvačka Marcela Laiferová. Benefiční akci organizuje zpěvák a muzikálový herec Martin France.

Foto: Robert Rohál

Populární slovenská zpěvačka Marcela Laiferová.

Článek

Výtěžek z benefičního koncertu Kdo má rád, na kterém vystoupí například Yvetta Simonová, Josef Laufer, Petra Černocká, Milan Drobný nebo Helena Vondráčková, půjde na dětské a novorozenecké oddělení prachatické nemocnice.

O Heleně Vondráčkové mluví Marcela Laiferová jako o své dobré kamarádce. Mají leccos společného. Obě kdysi soutěžily na festivalu v Riu de Janeiro, léta se potkávaly na Bratislavské lyře i na natáčení v Německu, obě loni oslavily padesát let kariéry. Do Česka se Marcela Laiferová vrací po pár měsících, v únoru vystoupila v pražské Lucerně na show Slovenské divy v Praze.

Marcela Laiferová se narodila 14. července 1945 (datum narození je stejné jako u Karla Gotta, jen se tak stalo o šest let později) v Petrovicích, což byla obec v okrese Žilina (dnes okres Bytča). Dětství prožila v obci Pružina (okres Povážská Bystrica), kde měl její otec obchod s botami. Tehdy jako malá holčička prý často zpívala před jeho obchodem a jako podium jí sloužila vybetonovaná plocha.

Už během studia na gymnáziu v Prievidzi začala vystupovat se skupinou Milana Gallusa, což pokračovalo i později v Bratislavě, kde vystudovala medicínu. Pod jménem Marcela Bujnová zpívala se studentskými kapelami, natočila několik nahrávek v rozhlase - a uchytila se v kabaretním divadle Tatra revue, kde se seznámila s Jaroslavem Laiferem, pozdějším manželem. Ač povoláním lékař, srdcem byl muzikant, skladatel a aranžér, který jí začal psát písničky a značně ovlivnil její repertoár i kariéru.

Jaroslav Laifer ji přivedl k jazzové muzice, objevil v ní cit pro swing, umělecky ji vedl a podporoval, což se projevilo další v té době nevídanou spoluprací slovenské zpěvačky s Orchestrem Karla Vlacha. V této konstelaci vzniklo pro Supraphon právě zpěvaččino první album Marcela (1969), které nese prvenství v tom, že jde v historii slovenské populární hudby o první album slovenského popového interpreta, v tomto případě interpretky. 

K zpěvaččiným prvním velkým úspěchům patří vítězství s písní Slová na Bratislavské lyře v roce 1970. Následovala účast na světových festivalech, například v již vzpomínaném Riu de Janeiro, Athénách nebo Sopotech. I když podnikala častá zahraniční turné a patřila k nejexportnějším slovenským zpěvačkám, zvládala při tom všem i rodinný život a vychovala dva syny.

Zpěvaččinu profesní kariéru i životní peripetie připomíná kniha Legendy československé populární hudby, kterou nedávno vydalo nakladatelství Grada Publishing.

Během let natočila Marcela Laiferová řadu alb. Mezi ty výjimečné patří tituly Obrázky dní a Cestovný poriadok, které přinesly výhradně původní tvorbu. Úspěšné bylo i před pár lety vydané řadové album Včera a dnes, kde opět prokázala kreativitu a moderní hudební cítění. Natočila však i muzikálové laděné album Dotknúť sa hviezd stejně jako desku v němčině.

Uměleckou dráhu jedné z nejpopulárnějších a nejzajímavějších slovenských interpretek připomíná výběrové album Colection, které na ploše 5 CD přináší více než stovku písní.

V posledních letech vystupuje Marcela Laiferová s komorním pořadem šansonů, vedle toho je rovněž autorkou několika úspěšných knih.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám