Hlavní obsah

Na Baťův kanál na Slovácku míří ročně desetitisíce lidí

Novinky, Lenka Durďáková

Baťův kanál, vodní cestu splavnou od Otrokovic až do Slovenské Skalice, vybudoval Jan Antonín Baťa a navázal tak na myšlenku svého bratra Tomáše Bati. Ač původně sloužila k přepravě lignitu, dnes se sem ročně vydá více než 80 tisíc návštěvníků užít si dovolenou na hausbótu nebo na velké výletní lodi

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Baťův kanál - plavba na lodi Carolina

Článek

Hausbóty, loďky, kánoe či rafty je možné zapůjčit u téměř dvaceti provozovatelů. Malé loďky a kánoe jsou určeny na krátkodobé několikahodinové plavby, naopak hausbóty jsou určeny na delší plavby na několik dní. Nocování na lodi je velmi neobvyklé a atraktivní, stejně tak i plavba samotná je ojedinělým a nevšedním zážitkem.

„Nejčastěji tráví dovolenou na hausbótu rodiny s dětmi a party kamarádů. Baťův kanál je pohodovou destinací, cílem je si plavbu užít, někde se zastavit, projít nebo projet na kole, navštívit města, obce, památky, posedět ve vinném sklípku nebo třeba u piva v místním pivovaru či rybářských hospůdkách podél kanálu či řeky,“ popisuje Baťův kanál Michal Hampala, provozovatel půjčovny lodí ve Spytihněvi.

Celá vodní cesta je určena nejen plavbě na malých lodích, v provozu je i několik velkých výletních lodí, které v pravidelných linkách mohou převézt až 60 pasažérů. Ideální je kombinace cykloturistiky či jízdy na in-line bruslích a svezení se na velké výletní lodi.

Z plavby samotné nemusí mít návštěvník vůbec obavy. „Vodní cesta je splavná v délce 53 km tvoří ji dva říční a dva kanálové úseky. Osoba starší 18 let může řídit plavidlo bez zvláštního povolení či průkazu, v půjčovně ho obsluha pouze proškolí k manipulaci s lodí. Rozdíl výšek na této vodní cestě (18,6 m) vyrovnává 13 plavebních komor (zdymadel),“ doplňuje specifika plavby Vojtěch Bártek, ředitel Baťův kanál, o.p.s.

Reklama

Výběr článků

Načítám