Hlavní obsah

Na autokrosovém evropském šampionátu se v Nové Pace představí přes 120 jezdců

Novinky, Zuzana Symonová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jen pár dní zbývá do dalšího ročníku závodu mistrovství Evropy v Nové Pace. Říká se, že kdo nejel v Pace, jako by nikdy nejel autokros. Ve Štikovské rokli změří své síly 5. a 6. července více než 120 jezdců.

Foto: Zuzana Symonová

Ilustrační foto

Článek

Již od roku 1978, kdy se na trati v Nové Pace jel první mezinárodní závod, se jezdci i diváci v hojném počtu pravidelně setkávají u nepřetržité série závodů mistrovství Evropy. Jezdci se zde potýkají s nevšedně těžkou závodní tratí, která nemá svými parametry v Evropě obdoby. Trať měří 930 metrů a nabídne jezdcům jak hlínu, jíl, tak i písek… Známý areál se nachází v obci Štikov poblíž Nové Paky. 

Trať je specifická svými zatáčkami přes horizont, vůbec nejprudším stoupáním a klesáním v celém seriálu mistrovství Evropy. I z tohoto důvodu je nejen jezdci, ale i diváky velmi oblíbená. Z jednoho bodu mohou diváci vidět přibližně dvě třetiny tratě.

A právě té se týkají letošní hlavní novinky. Na základě ohlasů z řad jezdců se členové organizačního výboru závodu v čele s Ladislavem Tejchmanem a za významné podpory domácího jezdce Václava Fejfara, rozhodli zásadně upravit základ tratě. Ten bude mít nyní tvrdší základ, trať tak zřejmě zrychlí a bude větší možnost předjíždění.

„Na mistrovství Evropy v Nové Pace jsme připravení dobře. K dispozici máme jak záchranářské jeepy, tak speciálně vybavené hasičské vozy. Zásahy u nehod jsou totiž poněkud jiné, než u nehod způsobených sériově vyráběnými vozy. Rozdíly jsou hlavně v hašení nebo otvírání. Máme proto namíchané speciální směsi,“ uvedl šéf záchranářského systému na okruhových závodech Jarolímek.

Z dosud přihlášených lze jmenovat jezdce jako je Václav Fejfar, Jan a Ladislav Brožkové, John Lagodny, Thomas Prokopowicz, Terry Callaghan, Adrian Boele, Tamás Karái, Johan de Jong, Marco Olivi, David Horák, Adam Kiss a celá řada dalších.

Nejvíc přihlášených je v divizi Super bugy. Fanoušky jistě potěší také účast evropského šampiona z roku 2010 Ondřeje Musila. Ten patřil v posledních letech k bezesporu největším osobnostem autokrosové divize Buggy 1600. V letošním roce se zatím za volantem svého speciálu neobjevil. To by se však mělo změnit právě první červencový víkend, kdy se Ondřej Musil objeví na startu nadcházejícího podniku mistrovství Evropy v novopacké Štikovské rokli.

Pro jezdce Václava Fejfara, Jana a Ladislava Brožka je závod v Nové Pace závodem domácím, tudíž patřičně prestižním. Všichni tři jezdci se shodně vyjádřili, že právě tento závod berou jako jednoznačný vrchol sezóny. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám