Hlavní obsah

Na Andrlově chlumu se jel úvodní závod mistrovství ČR v downhill skateboardingu

Novinky, Stanislava Dvořáková

Czech Gravity Sports Association - CGSA vybrala pro úvodní trať série závodů MR v Downhill cup 2013 úsek silnice s řadou serpentin na Andrlův chlum v okolí města Ústí nad Orlicí.

Foto: Stanislava Dvořáková

Záběr z úvodního závodu Mistrovství republiky v downhill skateboardingu z trati na Andrlově chlumu.

Článek

CGSA v letošním roce organizuje sérii závodů po celém českém území, kdy nejúspěšnější jezdec se stane mistrem republiky. První z této série závodů, který byl soubojem o první rozřazení v žebříčku závodníků, se jel 11. a 12. května v serpentinách Andrlova chlumu.

Je to trať v převážné části vedená lesem s řadou rozhodujících zatáček i rovinek, kde je možné dosažení rychlosti 60-70 km/hod. Její délka byla 1,7 km, start ve výšce 559 a cíl v 455 m. n. m. Povrch prakticky bezpečný, bez větších trhlin a výmolů. V krizových úsecích, jelikož se jedná o trať užívanou pro závody automobilů do vrchu, je opatřena dvojitými zátarasy. Zatáčky byly zabezpečeny balíky slámy a místa s možností vylétnutí z trati sítěmi. V každém úseku byl minimálně jeden "course marchall", který se staral o bezpečnost a čistotu svěřené části trati. 

Adrenalinové prkénko na kolečkách, které představuje pro veřejnost nový, mnohdy ještě nezvyklý sport, vyžaduje jako každý specifický sport odvahu, postřeh, bleskovou reakci, pohybové nadání a soustavný trénink. I tak se nepodaří vždy vyrovnat rovnováhu s terénem a následuje pád. Je jen nutné rychle zkorigovat své čtyři končetiny, zachytit prkénko a naskočit s odhodláním "jede se dál!"

Bezpečné zázemí dotvářela stále přítomná zdravotní služba. Důležité byly i osobní podmínky odpočinku, který byl zajištěn v okolních hotelech, ale především v polních podmínkách stanového kempu, i když zásluhou počasí s všudy přítomným blátem až bojových. Nedostatek pohodlí však nahradilo nadšení a pospolité kamarádství celého kolektivu od dvanáctiletého klučiny až po pětatřicetiletého borce.

Tréninkový den 11. května propršel, pro hlavní závod 12. května se počasí umoudřilo a tak se dostavili i povzbuzující diváci. Na start se postavilo 64 závodníků a jezdilo se po čtyřech lidech s dvěma postupujícími v systému pavouka. Podmínkou byla řádná bezpečnostní výstroj, to je slide rukavice, helma a motorkářská kombinéza s chrániči končetin a kotníků. Doprava závodníků zpět na start byla zajištěna autobusem.

O průběh závodu a celou pořadatelskou činnost se staral ředitel závodu Jan Profous za pomoci kolegů Jana Křováka a Petra Záleského, všichni členové CGSA Praha. Z další přípravou závodu a pořadatelskou činností vydatně pomohl vysokoškolák Jan Potaki z České Třebové, který navíc sehnal partu nezištných kamarádů.

Závěr závodu opět proběhl v přírodních podmínkách s velkým polním stanem a stupni vítězů sestavenými z balíků slámy, na které vystoupili jako první junioři. Na nejvyšší Dominik Janoušek z Velkého Meziříčí, na druhý Petr Matouš s Poličky a třetí Martin Kratochvíl z Brna.

V kategorii žen 1. místo získala Eva Domaracká z Bratislavy, 2. místo Aneta Burdová z Brna a 3. místo Hana Jiroušková z Prahy.

V kategorii muži zvítězil Evžen Mašát před Pavlem Zajícem, oba z Brna a Michaelem Černým z Prahy.

Přátelská atmosféra loučení Jana Profouse byla spojena s pozváním na druhý závod MR 21. června do Slivence.

Reklama

Výběr článků

Načítám