Hlavní obsah

Na aktivity malých Bohumíňáků přispěje radnice více než dvěma miliony korun

Novinky, Lucie Balcarová

Přes dva miliony korun půjde letos z rozpočtu města na aktivity dětí, které chodí do mateřských a základních škol v Bohumíně. Radnice jim přispěje na plavecké a lyžařské kurzy, ozdravné pobyty i školu přírodě.

Foto: Pavel Čempěl

V Bohumíně radnice podpoří i výuku šachů.

Článek

Díky příspěvku se podívají i do Světa techniky nebo se naučí hrát šachy. Město jim také dotuje vstup do sportovních zařízení Bosporu a do solné jeskyně. Finanční podpora, kterou Bohumín vkládá do vzdělávacích a sportovních aktivit, stále roste. Zatímco v roce 2016 šlo o částku 1,7 milionu korun, letos se počítá s 2,2 milionu korun.

„Například jen dotace na vstupné do aquacentra a dalších zařízení Bosporu vzrostla za posledních patnáct let více než čtyřnásobně. V roce 2005 představovala 260 tisíc korun, v roce 2016 téměř jeden milion korun a letos už počítáme s částkou 1,1 milionu,“ uvedl místostarosta Bohumína Igor Bruzl.

Roste přitom nejen finanční podpora města, ale také zájem o jednotlivé dotované aktivity ze strany škol a školek. Například solná jeskyně zaznamenala před čtyřmi lety 1 400 vstupů, loni už to bylo 1 880 vstupů.

Město letos opět přispěje na každého předškoláka, který vyrazí do školy v přírodě, tisícovkou. Loni jich do Beskyd či Jeseníků odjelo 82. Tisíc pět set korun pak poskytne na adaptační kurz všem školákům, kteří přecházejí na druhý stupeň. Těch bylo loni 178.

Tradiční je i spolupráce bohumínských škol s lyžařskými školami v Beskydech. Díky podpoře města 500 korun na dítě se z malých Bohumíňáků stávají po týdenním kurzu šikovní lyžaři. Vloni vyjelo na nedaleké sjezdovky 210 dětí z mateřských škol a prvního stupně základních škol.

Předškoláci, páťáci a osmáci se podívají do ostravského Světa techniky, město jim poskytne 580 korun na vstupné. Loni vítkovický areál navštívilo téměř 600 bohumínských dětí, rodiče platili pouze dopravu.

„Letos ještě navíc město přispělo padesátikorunou na školní promítání filmu V síti, který v místním kině vidělo 855 žáků sedmých až devátých tříd a odpovídajících ročníků gymnázia,“ podotkla vedoucí odboru školství, kultury a sportu bohumínské radnice Pavla Skokanová.

Ve školách pokračuje i městem dotovaný projekt Šachy do škol, který v květnu vyvrcholí uspořádáním akce, při které hráči z mateřských škol a školních družin změří své síly. 

V Bohumíně je osm základních škol, ve kterých se vzdělává 1 707 žáků, do devíti mateřinek dochází 613 dětí. Školou povinné děti navštěvují i víceleté gymnázium, těch je zhruba 120 a dotační podpora města se týká i jich.

Reklama

Výběr článků

Načítám