Hlavní obsah

Na 4. Broumovských diskusích budou debatovat i prezidentští kandidáti

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za měsíc se benediktinský klášter v Broumově stane místem konání 4. Broumovských diskusí. Tato dvoudenní diskusní konference se uskuteční 6. až 7. listopadu a jejím tématem bude Vize vzdělanosti. Konference je přístupná veřejnosti, zájemci se mohou online registrovat právě nyní.

Foto: Ivan Němec

Broumovské diskuse se konají v národní kulturní památce broumovského kláštera.

Článek

Čtvrté Broumovské diskuse budou slavnostně zahájeny v pondělí 6. listopadu ve 14:30 v sále Dřevník broumovského kláštera. Po úvodu odstartuje první diskusní panel, na němž vystoupí prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Marek Hilšer a Michal Horáček. Jména dalších účastníků jsou v jednání.

Hosty dalších dvou panelů v úterý 7. listopadu budou novinář Tomáš Feřtek, bývalý ředitel gymnázia PORG Václav Klaus ml., fyzioložka, biochemička Helena Illnerová, pedagog a vydavatel Přítomnosti Martin Jan Stránský, zakladatel společnosti Scio Ondřej Šteffl a politoložka Vladimíra Dvořáková.

„Je naší ambicí přispívat ke kultivaci veřejné diskuse v České republice a střední Evropě. Máme již vyzkoušeno, že netradiční formát tříhodinových panelů umožní jít v tématech do hloubky, dát dostatek prostoru k diskusi veřejnosti a vést kultivovanou diskusi, i proto klademe každý rok důraz na výběr pozvaných hostů, stejně jako moderátorů,“ říká ředitel Vzdělávacího a kulturního centra Klášter Broumov Jan Školník.

„Letos jsme chtěli v souvislosti s nadcházející prezidentskou volbou představit také relevantní kandidáty, kteří přednesou své představy a východiska k tématu letošních diskusí, tedy vizi vzdělanosti,“ dodává Školník.

Konference je otevřená i veřejnosti, která se může registrovat online. Kapacita je omezená a místa rychle ubývají. Záštitu nad 4. Broumovskými diskusemi převzali místopředseda vlády ČR Pavel Bělobrádek, převor břevnovského kláštera Petr Prokop Siostrzonek a hejtman Královéhradeckého kraje Jiří Štěpán.

Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov pořádá Broumovské diskuse pod taktovkou neziskové organizace Agentura pro rozvoj Broumovska od roku 2014. Předchozí ročníky se zamýšlely nad tématy Evropská identita, Mír a Demokracie.

Setkání jsou v kontextu ostatních konferencí výjimečná tím, že poskytují velký prostor pro debatu - jeden diskusní panel se třemi řečníky trvá tři hodiny, a tak je možné diskutovat do hloubky a nikoliv jen povrchně. Specifikem konference je rovněž důraz na principy kultivované demokratické diskuse: věcnost, otevřenost, poctivost, trpělivost a zdvořilost – tedy principy, které ve veřejné diskusi mnohdy chybí.

Pořadatelem akce je Vzdělávací a kulturní centrum Klášter Broumov, spolupořadatelem MAS Broumovsko. Statutárním partnerem je město Broumov, hlavními partnery akce jsou Raiffeisen Leasing, Pro rozvoj Broumovska o.p.s., HOBRA-Školník, Saargumi, O2 Czech Republic. Partnery akce jsou ABRA Software, Open Society Fund, Čeko Import a EDUMED, za přispění Benediktinského opatství sv. Václava v Broumově, Římskokatolické farnosti - Děkanství Broumov, Podnikatelského klubu Broumovsko a Královéhradeckého kraje. Generálním mediálním partnerem je Česká televize, hlavním mediálním partnerem Hospodářské noviny, mediálními partnery Východočeská televize, magazín Flowee.cz, časopis Perpetuum, Hlídacípes.org a Naše.Broumovsko. 

Reklama

Výběr článků

Načítám