Hlavní obsah

Muzeum ve Volyni využívá prostory mohutné středověké tvrze

Novinky, Petr Hejna

Najdete zde nejen expozici archeologickou a věnovanou tvrzi, ale i sbírku dýmek, almar a truhel, nechybí prostory sloužící jako galerie a probíhají zde kulturní akce, kde vystupují dokonce i respektovaní hudebníci z celého světa. Magicky objekt působí zejména při nočním osvětlení.

Foto: Petr Hejna
Článek

Tvrz je umístěna mírně vyvýšeně kousek od náměstí v těsném sousedství kostela Všech Svatých, původně zasvěceného sv. Václavovi a pocházejícího z počátku 14. století. Ze stejné doby pochází i tvrz, zbudovaná jako sídlo purkrabího. Osudný jí byl rok 1420, kdy byla obsazena husity, ne však pobořena, jen došlo k "přirozené" výměně majitele. Mezi největší tvrze na našem území se dostala po rozšíření ve století patnáctém.  

V podzemí Městského muzea je umístěna archeologická expozice z vykopávek v této lokalitě Volyňsko v pravěku, v dalších podlažích pak je možno seznámit se s historií volyňské tvrze, prohlédnout si v libém archaickém aroma, typickém pro antiky se starožitným nábytkem, lidový malovaný nábytek z Podlesí, nebo projít dle nabídky současnou výtvarnou výstavu.

I nekuřáky dozajista zaujme sbírka krásně zdobených dýmek, z které by měl dozajista radost nejen pan Vorel z Nerudových Povídek Malostranských (kterému tedy zakouření dýmky pěnovky mnoho štěstí nepřineslo), stejně jako rozmanité postavy z příběhů Třináct dýmek Ilji Erenburga. Nicméně i neznalec těchto, právě dýmkami inspirovaných významných literárních skvostů, stejně jako naprostý kuřácký abstinent, ocení řemeslnicko-umělecké zpravování těchto užitných výrobků.

Na náměstí se nachází sgrafity zdobená radnice, vystavěná kolem roku 1560 a mariánský morový sloup, doplněný sochami svatého Floriana, svaté Barbory, svatého Josefa a svatého Jana Nepomuckého, který zde stojí od  roku 1760.

Nad Volyní nelze přehlédnout na vrchu v lese stojící pseudogotickou kapli Anděla Strážce, daleko odtud není ani k rozsáhlé zřícenině hradu Helfenburk, a příznivcům jiné turistiky než po dávných památkách jsou zase blízké Hoštice, spojené s komediemi, majícímu v názvu krom životadárného nebeského objektu také zemědělské a zahrádkářské produkty.

Každý si tedy ve Volyni a v okolí přijde na své, ať již v centru, tvořícím městskou památkovou zónu, nebo třeba jen touláním kolem říčky Volyňky, a ti zdatnější mohou po části trasy Klostermannovy cesty přes Čestice s poustevnou a Kalvárií se svatyní v antickém stylu pokračovat až do skanzenu v Hoslovicích - odkaz na článek o obou turistických zajímavostech ZDE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám