Hlavní obsah

Muzeum v Šumperku nabízí pohled na největší patchworkovou deku na světě

Novinky, Leona Roháčková

Ještě posledních pár dní nabízí Rytířský sál Vlastivědného muzea v Šumperku příležitost zjistit, jak se dá kouzlit s obyčejnými kousky a zbytky látek. Unikátní expozice představuje do 17. března techniku patchwork, kterou mimo jiné reprezentuje rekordní Babiččina zahrádka, největší deka na světě.

Foto: Vlastivědné muzeum Šumperk
Článek

Patchwork je velmi starou textilní technikou, známou už v osmém století v Číně. Sešíváním různých barevných kousků tkanin vznikají působivé deky, přikrývky, koberce, přehozy či ubrusy s rozličnými geometrickými vzory.

Smyslem patchworku je využití dochovaných částí starších látek. Původně se zpracovávaly jen ručně, dnes pomáhají speciální šicí stroje. Na výstavě jsou k vidění kromě hraček také tašky, kabelky a pouzdra, elegantní peněženky, víceúčelové krabičky nebo prostírání. Mistři dovedou vyrobit také oděvní doplňky, bundy či kabáty. Pohledy návštěvníků zcela jistě přitáhnou nástěnné obrazy s výraznými vzory, u kterých jejich tvůrci museli dbát nejen na pravidelnost vzorů, ale i detaily zpracování. 

Babiččina zahrádka

Ve vstupní hale Vlastivědného muzea je vystavena dosud největší patchworková deka na světě se vzorem Babiččina zahrádka. Certifikát, který deku o rozměrech 2,15 x 6,5 metru oficiálně zapsal do knihy rekordů, byl autorce Ivě Chovancové a jejímu týmu Patchworkové dílny Ostrava vystaven 8. června 2012 na 22. ročníku festivalu Pelhřimov – město rekordů. Na rekordním pokusu se od 14. února 2011 do 8. června 2012 podílelo 1120 lidí.

Tzv. Přátelský quilt je ručně sešitý z 1120 kytiček, každý účastník do výsledného díla přispěl jednou květinkou složenou ze 7 dílků. Do pokusu se zapojili muži, ženy i děti všech věkových kategorií z různých koutů světa (ČR, Slovensko, Maďarsko, Itálie, USA…); jednotlivci, ale i celé rodiny, kluby, školní třídy a různé zájmové skupiny, a to na výstavách pořádaných po celé ČR a v Bratislavě, ale i zasíláním kytiček poštou. Jednotlivé části deky k sobě sešívali průběžně návštěvníci výstav a organizátorky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám