Hlavní obsah

Muzeum Šumavy zve nejen na setkání s velkým mechanickým betlémem

Novinky, Jan Kaše

Lákadlem pro návštěvníky Muzea Šumavy není pouze unikátní mechanický betlém, ale také historie cukráren a výroby sladkostí, které k vánočním svátkům patří.

Foto: Jan Kaše

Sušický mechanický betlém

Článek

Sušice má své kouzlo, které se navíc umocňuje v čase předvánočním. K příjemnému naladění bezpochyby přispěje i návštěva zdejšího muzea.

Pohybující se figury

Asi největším pozornost budete samozřejmě věnovat překrásnému mechanickému betlému, který po dobu deseti měsíců vytvářeli řezbáři Karel Tittl a Pavel Svoboda a v roce 2004 jej poprvé představili veřejnosti.  

„Betlém, koncipovaný do šesti úrovní, je v muzeu zasazen do prostoru 6 x 3,5 x 2,8 metru. Tvoří jej kolem třiceti velkých figur v popředí, přibližně 150 pevných a 150 pohyblivých figur osazených do krajiny Sušicka. Pohybuje se také několik z celkem 35 objektů (mlýnská kola, vory…). Celková rozloha betlému je přes 16 metrů čtverečních,“ uvádí se na webových stránkách muzea.

A kolik bylo při výrobě zpracováno materiálu? Použito bylo zhruba 30 metrů čtverečních překližky, 1,5 metrů krychlových borového a více než 6,2 metrů krychlových lipového dřeva. Krajina pak byla dotvářena pomocí polystyrenu a modelářských materiálů.

Významné stavby i řemesla

Sušický mechanický betlém je ukázkou „starých dob“. Můžete obdivovat klasické roubenky, šumavské statky, kamenné stavby včetně těch, které si pamatují pouze starší generace – židovskou synagogu v Sušici nebo prášilskou papírnu.

Samozřejmě nechybí sušické kostely, domy na náměstí a známé dominanty, jako např. kaple Anděla Strážce či rozhledna na Svatoboru. Objevit ale můžete i významné lokality v okolí Sušice – hrady Kašperk, Velhartice a Rabí. 

Když se betlém rozpohybuje (v 10.00, 11.00, 14.00, 15.00 a 16.00 hodin) a některé jeho části se zvýrazní osvětlením, ocitnete se v jiném světě. Voraři plavící dřevo, kašna se stříkající vodou, dřevaři řezající dřevo, koně zvedající kopyta a mnoho dalších pohybujících se figur a věcí vás vtáhnou do staré Šumavy. Vydržíte je sledovat až do konce a stejně budete mít pocit, že jste nestihli prozkoumat každou část tohoto úžasného zařízení.       

Historické cukrárny

Muzeum připravilo výstavu s názvem Historické cukrárny. Zde se můžete seznámit s historií přípravy nejrůznějších pochutin a také si prohlédnout dobové vybavení cukrářů.

Dozvíte se například, že perníky se připravovaly podle tajných receptů, které si každý perníkář pečlivě střežil a předával je pouze svému nástupci.

„Perníky nebyly určené ke konzumaci. Jednalo se o výjimečnou záležitost, kupovanou nebo darovanou k významné životní události nebo počinu. Perník byl dlouho luxusním zbožím!“ dočteme se na výstavě.    

Papírové betlémy

Poslední vánočně zaměřenou výstavou v muzeu jsou betlémy vyrobené z papíru. Je jich k vidění přes šedesát a některé musely být velice pracné.

Na závěr ještě malá pozvánka na akci – v pátek 29. prosince se od 14.00 hod. v muzeu uskuteční křest knihy Marie Bubeníkové a Karla Tittla O Sušickém betlému trochu jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám