Hlavní obsah

Muzeum silnic: ve výstavách ožívají válečné roky i atmosféra závodů terénních motocyklů

Novinky, Tomáš Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letní sezónu připravilo Muzeum silnic ve Vikýřovicích dvě výstavy. Válka na silnicích a mostech ukazuje události let 1938 – 1945 tak, jak se odehrávaly na cestách, silnicích, dálnicích a silničních mostech. Výstava Návrat k motorům představuje na 40 fotografií z prostředí terénních motocyklových závodů.

Foto: Tomáš Turek
Článek

„Válečná“ výstava, připravená k 70. výročí konce 2. světové války, připomíná, jak se události od poloviny roku 1938, kdy se vyhrotily útoky sudetských Němců v československém pohraničí, až do poloviny roku 1945, kdy bylo čs. území osvobozeno, „podepsaly“ na našich silnicích a silničních mostech.

Ty byly němými svědky prvních útoků proti hraničním přechodům a celnicím, přesunů vojsk i vojenského materiálu v rámci mobilizace čs. armády, německé okupace pohraničí  a obsazení zbytku republiky. Po nich prchalo z pohraničí civilní obyvatelstvo, na smrt po nich byli hnáni Židé i váleční zajatci. Vyhasly na nich životy řady odbojářů, na silniční křižovatce zaútočili čs. parašutisté i na samotného R.  Heydricha. 

Na silnicích se začalo jezdit vpravo, objevily se nové dopravní značky, ulice, náměstí a mosty byly nově přejmenovávány. Silnicím a mostům se nevyhnulo ani spojenecké bombardování, systematicky je ničila ustupující německá armáda. Byly také svědky odporu čs. obyvatelstva, které na barikádách odhodlaně vystoupilo proti okupantům. Po ukončení války po nich přehlídkovým krokem slavnostně pochodovala vítězná vojska.

Zajímavou kapitolou této historie byla i výstavba silnic, dálnic a mostů, kdy se do konce roku 1942 podařilo mj. rozestavět jak tzv. německou dálnici (Hitlerovu), která měla vést přes naše území  od severu k jihu a propojit Vratislav přes Brno s Vídní, tak i čs. dálnici (Baťovu), která měla spojovat západ a východ republiky. V rámci této výstavby byly také rozestavěny některé dálniční mosty (např. Šmejkalka u Senohrab). V letech 1939 – 1943 byl také vybudován jeden z našich nejkrásnějších mostů - Podolský most přes Vltavu, na silnici spojující Písek s Táborem. 

Všechny tyto události představuje výstava jak na dobových fotografiích, pohlednicích a archiváliích, tak i na válečné výzbroji a výstroji všech zúčastněných armád. Výstava Válka na silnicích a mostech, zahájená 2. Muzejní silniční nocí, je ke zhlédnutí  až do konce letošního roku.

Výstavu Návrat k motorům připravilo muzeum ve spolupráci s Městskou knihovnou v Šumperku a s javornickou Městskou knihovou Dr. Rudofa Zubera. Přes 40 barevných fotografií z prostředí  terénních motocyklových závodů jsou dílem javornického fotografa Jiřího Štrajta.  

Značnou část tvorby věnoval Jiří Štrajt reportážní fotografii, především motoristickému sportu. Vystavoval na samostatných výstavách v Jeseníku, Prostějově, Ostravě, Strakonicích, Svitavách, Moravské Třebové, ale také na Slovensku (Bojnice) a  v Polsku (Otmuchow, Paczków, Lądek-Zdrój).

Výstava bude v silničním muzeu instalována do 15. září. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám