Hlavní obsah

Muzeum silnic se vydá po Hedvábné stezce

Novinky, Tomáš Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci května bude možno v Muzeu silnic opět cestovat po světě. Tentokrát prostřednictvím přednášky cestovatele Jakuba Halamy, archeologa šumperského vlastivědného muzea. Provede nás po 8000 km dlouhé Hedvábné stezce vinoucí se východní Asií do Středomoří.

Foto: Tomáš Turek

Muzeum silnic - " Po stopách hedvábné stezky"

Článek

„Jsme velice rádi, že na tento měsíc povedlo pro návštěvníky připravit takto zajímavou přednášku,” uvedla vedoucí muzea Mgr. Alena Turková. „Hedvábná stezka sahající až k dálnému východu, byla odjakživa živoucí tepnou proudící přes několik zemí a byla jednou z mála spojnicí Orientu se západní kulturou.”

Nejvíce frekventovanou byla Hedvábná stezka v období starého Říma, kdy Římané, prahnoucí po této jemné látce, byli ochotni za ni utrácet nemalé částky. Sám římský císař Augustus vyjednal mír s výbojnými Parthy, po jejichž území stezka vedla, aby Řím mohl tuto vzácnou tkaninu získávat. Po zániku Říma se o tuto trasu začala starat zejména Persie a v pozdější době Mongolská říše.

Zajímavostí stezky na mongolském území je to, že přestože byli Mongolové známí jako dobyvačný národ, ponechávali trasu otevřenou i pro evropské obchodníky, vědomi si veliké výnosnosti a množství zlata proudícího touto trasou.

Po oslabení vlivu Mongolska získala roku 1368 kontrolu nad touto trasou Čína. Doby obchodních stezek ale vlivem rozvoje mořeplavectví pomalu ztratily na významu a v roce 1514 definitivně odsunul Hedvábnou stezku na vedlejší kolej první námořní hedvábný spoj, otevřený Portugalskem a později Španělskem.

Přednáška PO STOPÁCH HEDVÁBNÉ STEZKY se uskuteční v pátek 23. května od 17 hodin v přednáškovém sále Muzea silnic ve Vikýřovicích u Šumperka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám