Hlavní obsah

Muzeum luhačovického Zálesí nabízí dvě zajímavé výstavy

Novinky, Dana Lipovská

Příběhy krajiny a malířů Luhačovic a také Naši pěvci s podtitulem Odborná přírodovědná ilustrace Pavla Procházky. To je nová nabídka výstav v prostorách luhačovického muzea.

Foto: archiv Muzea jihovýchodní Moravy

Reprodukce obrazu Stanislava Lolka Pražská čtvrť

Článek

U příležitosti 140. výročí narození malíře Stanislava Lolka vystavilo Muzeum luhačovického Zálesí unikátní soubor obrazů, které vznikly na přelomu 19. a 20. století v Luhačovicích a byly inspirovány jejich krajinou. Proto název Příběhy krajiny a malířů Luhačovic.

"Kromě obrazů luhačovické aleje, lesních interiérů a kreseb lesní zvěře z malířova náčrtníku, které posloužily jako předlohy Lolkových ilustrací k Těsnohlídkově Lišce Bystroušce, tady najdete další známá díla od krajinářů Františka Pečinky, Jury Pacáka, Otto Otmara a dalších mistrů," popsala výstavu Blanka Petráková z Muzea luhačovického Zálesí.

Zdůrazila, že vrcholným dílem, jež bude možné vidět vůbec poprvé od jeho vzniku na luhačovické půdě, je Slunce v lese, snad nejslavnější obraz Antonína Slavíčka.

„Malíř v něm roku 1898 zachytil sluneční odlesky v bukovém lese u Luhačovic,“ dodala Blanka Petráková. Obraz je součástí stálé expozice Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem a v Muzeu luhačovického Zálesí bude vystaven pouze do 10. června.

Další díla jsou zapůjčena z mnoha českých muzeí a galerií a návštěvníci je budou moci v Luhačovicích obdivovat až do 6. října, stejně jako další výstavu nazvanou Naši pěvci – Odborná přírodovědná ilustrace Pavla Procházky.

Jeden z nejuznávanějších českých autorů přírodovědné ilustrace Pavel Procházka žije ve Vlčnově a v Luhačovicích se představuje poprvé. Ve své tvorbě se specializuje na zobrazení exotických i místních ptáků a jeho ilustrace jsou publikovány v odborných publikacích, encyklopediích a učebnicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám