Hlavní obsah

Muzeum Lamberská stezka zařadilo do svého podzimního programu tři zajímavé výstavy

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky různých brouků, motýlů, mořských hvězdic a dalších živočichů, ale také nádherné výtvory začínaných malířů či náhodná setkání zachycená na černobílých fotografiích.

Foto: Jan Kaše

Žihobce

Článek

V listopadu odstartovaly v Žihobcích na Šumavě tři výstavy – Volání dálek, Z jedné palety a Náhodná setkání.

Mořské i suchozemské potvůrky

Velký sál muzea, v němž probíhají nejrůznější přednášky a setkání, posloužil k prezentaci činnosti spolku pro ochranu a výzkum fauny Zoogeos Bohemia, jehož členy jsou především zoologové z muzeí v České republice.

Spolek podnikl celou řadu expedic. Velká pozornost byla věnována Balkánskému poloostrovu, kde byla a možná stále ještě je celá řada dosud neprozkoumaných míst. Řeč je především o Albánii, Bosně či Kosovu.

Kromě fotografií a zajímavých textů si můžete prohlédnout stovky exponátů v podobě brouků, motýlů, pavouků a drobných mořských živočichů.

Věnuje se dětem, dospívajícím i seniorům

Když vstoupíte do další výstavní místnosti muzea, kde je instalována výstava s názvem Z jedné palety, vaše oči i mysl se jistě rozzáří, neboť se ocitnete v tak trochu jiném světě, naplněném něžností, barevností a svěžestí.

Desítky obrazů jsou výsledkem činnosti žáků sušické malířky Olgy Hrachové, která poskytuje pomocnou ruku všem, kteří se chtějí naučit zacházet s malířským štětcem a svými výtvory potěšit sebe i jiné.

A dílo se jim opravdu daří. Je až neuvěřitelné, co dokáže namalovat sedmileté dítě, jak pilný a pečlivý může být člověk i ve vyšším věku, jak rozdílné, a přesto vždy krásné, může být výtvarné zpracování stejného motivu několika žáky.

V ateliéru Olgy Hrachové se střetávají generace, ale tento střet je přátelský a tvůrčí s úžasným výsledkem, což výstava jasně ukazuje.

Černobílé a netradiční

Miloš Kašpar, klatovský rodák, se věnuje fotografování od svých 14 let. První fotoaparát dostal jako dárek od svých rodičů.

„Práce s filmem, nadržování světla a stínu, výřezy fotografií mě doslova učarovaly.... Po příchodu z vojenské základní služby jsem si zakoupil fotoaparát Praktika MTL 3 a postupně si dokupoval v bývalé NDR příslušenství k tomuto fotoaparátu. S tímto fotoaparátem jsem fotografoval až do roku 2010,“ uvedl Miloš Kašpar.

Na jeho výstavě s názvem Náhodná setkání se můžeme seznámit se světem pro nás vzdáleným a exotickým. Skvěle se mu podařilo zachytit tváře lidí ze zemí, kde život není jednoduchý. Přesto tito lidé mají své záliby, pyšní se i tím málem, co mají, dokážou se radovat a usmívat. Z jejich tváří vyzařuje zvláštní klid a moudrost.

A kdy můžete do muzea zavítat? Od listopadu do března každý pátek a sobotu od 9.30 do 15.30 hodin.

Výstava Volání dálek potrvá do 31. prosince, Z jedné palety do 30. dubna a Náhodná setkání do 31. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám