Hlavní obsah

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích bude hostit výstavu Zdeňka Buriana - Malíř ztraceného času

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 1. srpna v 18 hodin otevře Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích ve spolupráci s Josefem Ptáčkem unikátní výstavu reprodukcí ilustrací významného českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. Výstava nese název Malíř ztraceného času a návštěvníkům představí průřez umělcovou tvorbou.

Foto: foto z archivu Muzea Lamberská stezka Žihobce

Muzeum Lamberská stezka v Žihobcích bude hostit výstavu Zdeňka Buriana Malíř ztraceného času

Článek

Umělec, známý širokou veřejností zejména ilustracemi knih Lovci mamutů, Vinnetou nebo Dvacet tisíc mil pod mořem, zavede děti i dospělé na široké pláně savan, do hlubokých pralesů a džungle a vystoupá s nimi do vysokých hor.

Výstavu zahájí Josef Ptáček, který je nadšeným sběratelem a propagátorem díla českého umělce. Výstava vznikla díky jeho iniciativě ve spolupráci s Památníkem národního písemnictví.

Zdeněk Burian – legendární malíř a ilustrátor

Zdeněk Burian (1905–1981) se narodil v Kopřivnici na Moravě. Pro svůj výjimečný talent a píli byl již ve čtrnácti letech přijat rovnou do druhého ročníku Akademie výtvarných umění v Praze v roce 1919, ale ve třetím ročníku školu opouští a začíná se intenzivně věnovat ilustrování dobrodružných knih a také trampingu. Dva roky na to, v šestnácti letech, ilustruje svoji první knihu (R. L. Stevenson: Dobrodružství Davida Balfoura).

Celkový počet knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem se odhaduje na pět set a stejný je i počet Burianem ilustrovaných samostatných povídek.

Během svého nesmírně činorodého života spolupracuje s různými osobnostmi, ale nejvýznamnější bylo setkání s docentem Josefem Augustou v roce 1935. Ilustruje všechny Augustovy knihy a vznikají světově uznávané rekonstrukce prehistorických zvířat, rostlin a života v době pravěku, které popularizují paleontologii.

Od roku 1942 prakticky po celou druhou polovinu 20. století se Burian stává světovou jedničkou v oblasti paleoantropologické rekonstrukce – portrétu evoluce života na Zemi a průkopníkem vědecké ilustrace, kde převládají jeho suverénní oleje.

Přes nepřízeň oficiální komunistické výtvarné kritiky bylo uspořádáno přes čtyřicet Burianových samostatných výstav jeho díla a knihy s jeho ilustracemi v miliónových nákladech přeloženy do 22 jazyků světa.

Originály Zdeňka Buriana jsou dnes rozeseté po celém světě, nejen v ČR a SR, ale zejména v Německu, Rakousku, Švýcarsku a USA.

Většina paleoumělců, působících již ve 21. století (a většinou s pomocí počítačů), více než třicet let po Burianově úmrtí, se dodnes odvolává na svého guru – Zdeňka Buriana, který ze svého malého ateliéru za železnou oponou přesáhl hranice povoleného, možného a netušeného…

„Nelze přesně určit počet Burianových děl a dodnes lze objevit dosud neznámé skici a ilustrace. Celkový počet se odhaduje okolo 13 500 výtvarných prací, a nepatrný zlomek reprodukcí ilustrací tohoto slavného malíře mohou návštěvníci od 1. srpna do 31. října zhlédnout také v jedné z výstavních prostor našeho muzea v Žihobcích,” uvedla vedoucí Muzea Lamberská stezka Žihobce Mgr. Veronika Kočí.

Reklama

Výběr článků

Načítám