Hlavní obsah

Muzeum Kroměřížska zve nejen na obrazy Tomáše Měšťánka či na výstavu Když jsem já sloužil…

Novinky, Robert Rohál

Řadu zajímavých výstav a akcí připravuje tradičně Muzeum Kroměřížska, které sídlí na Velkém náměstí v Kroměříži a které spravuje i chropyňský zámek stejně jako historické objekty v obci Rymice. Novinky, ale i nejbližší plány představil v následujícím rozhovoru ředitel muzea Ing. Jiří Stránský.

Foto: Robert Rohál

Ředitel muzea Ing. Jiří Stránský v expozici s obrazy Tomáše Měšťánka.

Článek

Co mohou návštěvníci v těchto a příštích dnech v Muzeu Kroměřížska vidět?

Do června mohou návštěvníci vidět a vlastně i slyšet výstavu „Když jsem já sloužil…“ - za zvuků drobné domácí havěti se mohou seznámit s tím, kdo a jak dříve běžně žil na dvorku vesnického hospodáře. Pro mnohé děti to může být velmi objevné a poučné - a pro školní děti a mládež je to i s hodinovým programem. A do 9. dubna mohou návštěvníci spatřit výstavu „Můj život v Česku“ skvělého malíře Tomáše Měšťánka. A od 14. dubna už jedenáctá přehlídka tvorby klientů Psychiatrické nemocnice v Kroměříži – „Umění je stav duše“ XI. Otevřena je i na Velký pátek

Zkuste přiblížit tvorbu malíře Tomáše Měšťánka...

Jeho malba určitě nenechá nikoho chladným – dynamický rukopis a černý humor, ironie a škleb. Takto „komentuje“ současný život malíř z Uherského Hradiště, který kvalitou malby dávno přesáhl hranice Slovácka, což konstatoval na vernisáži i redaktor týdeníku Respekt Jan Vitvar i pan Leoš Válka, ředitel a spolumajitel pražského prestižního centra současného umění DOX.

Co je určeno speciálně dětem a školám?

Mimo již zmíněný program „Když jsem já sloužil…“ jsme pro školy zahájili tradiční velikonoční program, s názvem „Od pučálky k beránkovi“, ve kterém se tentokrát zaměříme na jednotlivé neděle, které předcházejí velikonočním svátkům a názorně ukážeme známé i zapomenuté lidové zvyky. Nebude chybět ani pečení a velikonoční vyrábění. Školy mohou navštívit i naše stálé expozice a seznámit se s nejstarší historií Kroměříže, s dílem rodáka Maxe Švabinského či s přírodou a archeologickými nálezy z regionu.

Jaké plány má Muzeum Kroměřížska ve druhé polovině roku?

Určitě si nenechejte ujít velkou interaktivní výstavu „Poznávej se!“, kterou jsme převzali z IQ parku Liberec a začne 1. června. Je to další z výstav, ve které se ideálně spojuje zábava, hraní i poučení. Obdobná výstava Hry a klamy, též z IQ parku Liberec, která byla v muzeu před dvěma lety, přilákala velký počet spokojených návštěvníků.

Pro fajnšmekry pak poběží výstava světových grafiků a samozřejmě už budou otevřeny i další naše objekty – Zámek Chropyně s expozicemi a s výstavou Létající drahokamy a Pohádkový svět malíře Vojtěcha Kubašty. A lákat budou i chaloupky, kovárna, větrný mlýn či tvrz v Rymicích u Holešova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám