Hlavní obsah

Muzeum historických motocyklů se může pochlubit dalšími unikáty

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeu historických motocyklů v Kašperských Horách se podařilo získat další výjimečné exponáty. Nejstarší pochází z roku 1918.

Foto: Jan Kaše

Indian Scout z roku 1928

Článek

Pokud patříte mezi milovníky a obdivovatele historických motocyklů, neměli byste rozhodně vynechat stálou expozici v Kašperských Horách, kde si v příjemném prostředí můžete prohlédnout více než sedmdesát exponátů, mezi nimiž nechybí takové unikáty, jako například jediný dochovaný motocykl na světě JAC 500 z roku 1930, který s motorem o obsahu 500 ccm a výkonem 15 koní dosahoval rychlosti až 100 km/hod. Byl vyráběn v Horažďovicích a ve své době byl nabízen jako nejlevnější pětistovka na našem trhu.

Barevným provedením a neobvyklou délkou vás bezesporu zaujme motocykl Čechie z roku 1927, který byl vyráběn v Krásné Lípě (bylo vyrobeno pouze 1000 kusů). Motor o obsahu 600 ccm dodával výkon 12 kW a stroj rozhoupal až do rychlosti 95 km/hod.

Z české produkce samozřejmě nechybí ani motocykly značky Jawa, ČZ či Wagner, který byl také vyráběn v Horažďovicích.

Na své si přijdou i příznivci zahraničních motocyklů. Červený Indian Scout z roku 1928 se mohl po amerických silnicích prohánět rychlostí až 120 km/hod. a od ostatních motocyklů se lišil stavbou rámu a umístěním sedadla jezdce. Vše bylo přizpůsobeno pro dlouhé a pohodlné cestování.

Anglický motocykl Ariel Square Four z roku 1931 díky motoru o obsahu 500 ccm a výkonu 22 koní dosahoval maximální rychlosti 120 km/hod. a vynikal mohutnou akcelerací.

Expozici zkrášluje také několik motocyklů značky BMW. Model R11 z roku 1929 byl poháněn motorem o obsahu 745 ccm, dosahující výkonu 13,2 kW. Ručička tachometru se zastavila na stodvacítce.

Zajímavým exponátem je i sovětský vojenský motocykl M-72 z roku 1952, který byl vyprodukován ve Sverdlovsku na základě licence na výrobu německého motocyklu BMW R71, zakoupené sovětskou vládou v roce 1939.  

„Naše exponáty, mezi nimiž nechybí skutečné skvosty, jsou funkční. V letošním roce jsme pro naše návštěvníky připravili malé překvapení. V muzeu jsme udělali drobné úpravy a v červnu jsme získali nové motocykly, například Hobart Coventry z roku 1918, vodou chlazený Velocette z roku 1946 či Wanderer z roku 1938,“ uvedl Zdeněk Bálek z Muzea historických motocyklů v Kašperských Horách.

Muzeum, které vzniklo v roce 1990 a postupně k němu přibyly další 2 pobočky v Železné Rudě a Bečově nad Teplou, patří se svými více než 170 motocykly a 80 historickými jízdními koly k největším v České republice. V době hlavní turistické sezóny je otevřeno denně od 9.30 do 17.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám