Hlavní obsah

Muzeum Dobříš slavnostně zahájilo svou třetí sezónu

Novinky, Jitka Doubravová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První týden v dubnu pořádalo Muzeum rukavic na Dobříši setkání partnerů, díky nimž se mohl tento výjimečný projekt před dvěma lety zrodit, a spolu s nimi slavnostně zahájilo již třetí sezónu. Nevšedním dopolednem provázel Petr Větrovský, který se nebál přítomné hosty i tak trochu vyzpovídat.

Foto: Jitka Doubravová

Křest knihy Jindřišky Rosenbaumové

Článek

Podle slov radního města Dobříše Radka Vystyda, který je zároveň strůjcem původní myšlenky, se nápad na vytvoření rukavičkářského muzea zrodil již daleko dříve, ale teprve v roce 2013 začal nabírat reálnější podobu.

Expozice muzea prolíná několik oblastí, které jsou úzce svázány s historií města Dobříše. Rozsáhlá část muzea je věnována právě rukavičkářské výrobě, která byla dominantním dobříšským řemeslem po celá desetiletí. Za rozvoj zdejšího rukavičkářství můžeme vděčit Židům, kterým je věnována jedna z částí expozice. Své místo zde zaujímá i město Dobříš, historie zdejšího vodohospodářství a také osobnost Ludvíka Kopáčka, významného dobříšského rodáka.

Že bez vůle, zarputilosti a podpory se zázraky nedějí, potvrdila slova Zdeňky Žádníkové, která je sama ženou velkých činů a dobrých skutků, a zdůraznila fakt, že jedině my, jakožto lidské bytosti, máme možnost dělat a tvořit něco krásného a mimořádného, a poděkovala Radku Vystydovi a všem ostatním za tento počin.

Slovy chvály a obdivu nešetřili ani ostatní hosté a partneři muzea, mezi nimiž vyjádřila svůj vztah k Dobříši i náměstkyně ministra kultury JUDr. Kateřina Kalistová nebo poslankyně Mgr. Helena Langšádlová. Dámy se navíc zhostily důležité role, když byly požádány, aby pokřtily publikaci Dobříš, město rukavic, kterou v letošním roce vydal Muzejní spolek Dobříšska.

Přátelské setkání k příležitosti zahájení sezony si stejně jako loni nenechal ujít ani bývalý hejtman Středočeského kraje Ing. Miloš Petera, který měl vloni milou povinnost pokřtít unikátní produkt Muzea Dobříš v podobně luxusního páru kožených rukavic jedinečného vzhledu, které Muzeum Dobříš mimo jiné nabízí jakožto připomínku jedinečné a nenapodobitelné práce rukavičkářů.

V současné době se navíc Muzejní spolek může pyšnit již dvěma vydanými publikacemi, které obohacují a doplňují stálou expozici rukavičkářství a židovství. Autorkou první z nich je Mgr. Jindřiška Rosenbaumová, která s Muzeem Dobříš úzce spolupracuje v rámci nejrůznějších workshopů na téma židovství. 

V pořadí druhá publikace vydaná Muzejním spolkem Dobříšska, jejíž autory jsou členové Muzejního spolku a významní dobříšští rukavičkáři Ing. Josef Šefránek a Karel Bednář, nese název Dobříš, město rukavic, a jak název napovídá, popisuje Dobříš jako významné centrum rukavičkářské výroby. Na tuto skutečnost jsou obyvatelé města právem hrdí, což vyjádřil starosta města Dobříše Mgr. Stanislav Vacek i ostatní zástupci vedení města, kteří se čtvrtečního zahájení sezony zúčastnili.

Skutečnost, že se celý nápad na vytvoření Muzea Dobříš podařilo dotáhnout do zdárného konce a že funguje již třetím rokem, je zásluhou řady nadšených lidí, kteří obětovali svůj čas i finanční prostředky. 

Reklama

Výběr článků

Načítám