Hlavní obsah

Muzeum denně otevírá brány do historie prvorepublikové Ostravy

Novinky, Josef Zajíc

Návštěvníci Ostravského muzea mají možnost zhlédnout krásnou a podnětnou výstavu Ostrava 1918-1938, která se koná u příležitosti 100. výročí vyhlášení samostatnosti Československa. Výstavu připravili kurátoři Jiřina Kábrtová, Kateřina Barcuchová, Roman Bertha, Lenka Černíková a David Majer.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.10.2018 Ostravské muzeum zve na výstavu " Ostrava 1918-1938"

Článek

Návštěvníci na výstavě Ostrava 1918-1938 uvidí přehledně řazené exponáty z muzejních i soukromých sbírek, technické a architektonické modely, historické dokumenty, fotografie, umělecké sbírky, osobní předměty významných osobností. Doprovodné texty přiblíží společenské, kulturní a historické milníky, které se na rozmachu prvorepublikové Ostravy nesmazatelně zapsaly.

Speciální část výstavy je věnována projekcí autentických filmových dokumentů zpracovaných do pásma Ostravského filmového zpravodaje. 

„Sté výročí vyhlášení samostatné Československé republiky bylo pro nás velkou příležitostí pro uspořádání průřezové výstavy věnované proměnám historickým, společenským, kulturním, politickým a hospodářským, k nimž v tehdejší Moravské Ostravě za první republiky došlo. Vzhledem k šíři témat, množství dochovaných předmětů, dokumentů, fotografií, avšak omezenému výstavnímu prostoru, jsme vybrali opravdu pouze ty nejzásadnější, nejzajímavější a v některých případech i velmi kuriózní,” řekla ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

Výstava je rozdělena do čtyř oddílů:

1. oddíl: Od vyhlášení republiky až po Mnichov. Tato část je věnována představením prvních starostů Moravské Ostravy, Janu Prokešovi (1918-1935) a Josefu Chalupníkovi (1935-1939), kteří se významně zasadili o rozkvět rodícího se velkoměsta první republiky. Mimo jiné bylo 4. října 1931 otevřeno Ostravské muzeum v budově staré radnice a k základním kamenům jeho sbírek neodmyslitelně patří soukromá sbírka libhošťského faráře Josefa Slavíčka.

2. oddíl patří T. G. Masarykovi. Osobnost prvního prezidenta Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka představí artefakty a muzejní sbírky, fotografie z dobového tisku a originální pero, kterým se TGM při své návštěvě Moravské Ostravy v roce 1924 podepsal do návštěvní knihy.

3. oddíl: Umění a bydlení. Expozice je věnována bydlení. Nabízí pohled jak do domácností chudých, tak majetnějších společenských vrstev. Na mnoha fotografiích je zachyceno nouzové bydlení obyvatel za doby hospodářské krize. V komorní galerii výtvarných děl regionálních autorů inspirovaných městským sociálním prostředím Moravské Ostravy vybraných z uměleckých sbírek Ostravského muzea jsou prezentovány obrazy Valentina Držkovice, Jana Václava Sládka, Břetislava Bartoše, a dalších.

4. oddíl je věnovaný Ostravskému filmovému zpravodaji. Autoři zpracovali historické okamžiky Ostravy v letech 1918-1938 a k nim byly vyhledány autentické záběry. Vhodně jsou doplněny dobovými fotografiemi. Vznikly tak dva díly Ostravského filmového žurnálu. Komentované prohlídky pro žáky základních škol a středních škol začínají právě promítnutím tohoto filmu.

Ve středu 26. září proběhl v rámci výstavy v Ostravském muzeu koncert slovenské jazzové skupiny JAZZ HOSTAGES s názvem Jazz za železnou oponou - hudba v letech 1960 - 1980! Koncert byl pořadateli výstavy v Ostravském muzeu věnován památce Ladislava Martoníka, Ladislava Gerharda, Karla Velebného a Evy Olmerové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám