Hlavní obsah

Muzeum Brněnska představuje tvůrce významných brněnských vil

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K významným architektonickým památkám Brna patří čtyři mimořádné vily: Löw-Beer, Tugendhat, Stiassni a Jurkovičova vila. Pobočka Muzea Brněnska, nacházející se ve vile Löw-Beer, nabízí výstavu Architekti brněnského kvarteta. Přibližuje tak život a dílo čtyř významných tvůrců.

Foto: Jiří Smutný

Galerie Celnice se nachází v zahradě

Článek

Většina z nich sice zanechala v Brně více stop, ale jejich vily jsou veřejně nejznámější. Je všeobecně známo, že vilu Tugendhat vyprojektoval Ludwig Mies van der Rohe, vilu Stiassni Ernst Wiesner, vilu Löw-Beer Alexander Neumann a Jurkovičovu vilu Dušan Jurkovič.

Jurkovič se ze čtveřice poněkud vymyká, protože vilu v roce 1906 nepostavil pro nějakého textilního magnáta, ale sám pro sebe. Přitom se mu podařilo skloubit originálním způsobem prvky secese s lidovou architekturou.

Wiesner se jeví jako ze všech nejpilnější. Dodnes lze po Brně najít mnoho veřejných i soukromých staveb, které vyprojektoval. K nejznámějším kromě vily Stiassni (1927) patří městské krematorium, palác Morava, vila Münz, Haasova vila, kavárna Esplanade, Krajské státní zastupitelství v Brně nebo Moravská banka.

Světově nejproslulejší je Mies van der Rohe, jehož vila pro Gretu a Fritze Tugendhatovy z roku 1930 se dostala až na seznam památek UNESCO. A přitom nechybělo málo, aby o něm u nás téměř nikdo nevěděl, protože původně měl sídlo Tugendhatů projektovat Wiesner.

Neumann vyprojektoval v roce 1904 dnešní vilu Löw-Beer původně pro Moritze Fuhrmanna, Löw-Beerovi ji získali až později. Jeho další díla bychom ale u nás hledali obtížně, navrhoval domy téměř výhradně ve Vídni. Výjimkou je novoklasicistní bankovní palác pro Českou eskomptní banku a úvěrový ústav, který vznikl podle jeho návrhu v Praze v letech 1930-1932 (dnes sídlo Komerční banky).

Výstava se nachází v galerii Celnice v zahradě vily Löw-Beer, Drobného 22, Brno. Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin, a to až do konce roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám