Hlavní obsah

Muzeum a Galerie severního Plzeňska zahajuje sezónu

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 25. března se v Muzeu a Galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici u Kralovic konala vernisáž výstavy s názvem Jubilanti Hollaru 2015. Vystoupil písničkář Hynek Kočí z Plzně s literátem, básníkem a muzejníkem Václavem Englerem, který umělecky interpretoval svou autorskou poezii.

Foto: Marek Velebný

zleva Hynek Kočí a Václav Engler

Článek

Výstava Jubilantů Hollaru má již v Mariánské Týnici své pevné místo. Díky vstřícnosti a spolupráci Sdružení českých umělců grafiků Hollar i Nadace Hollar se střídají s výstavami předních tvůrců.

V minulých letech se v Mariánské Týnici konaly autorské výstavy např. Adolfa Borna, Oldřicha Kulhánka nebo Jiřího Slívy. Výstava Jubilantů dokládá bohatost autorské invence, touhu nahlížet prizmatem zamyšlení nad šedí všedních dnů i apelem naléhavosti, formou pohádkových příběhů nebo impresí prožitého okamžiku. Divákům je ponechán prostor pro vlastní fantazii možných interpretací.

Na současné výstavě Jubilantů Hollaru je celkem 61 děl od 17 autorů. Vazbu na region má například nejmladší vystavující umělkyně Šárka Trčková. Jubilující umělci jsou zařazeni na výstavu od dosaženého padesátého roku života. Výstava zahajuje letošní výstavní sezonu v Muzeu a Galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici.

Kulturní program vernisáže zajistil plzeňský písničkář Hynek Kočí a básník, literát a muzejník Václav Engler, který umělecky přednesl ukázku své autorské poezie inspirovanou východní filozofií, ale i přírodou a zvířenou okolí Plzně. Výstava potrvá do 3. května.

V Muzeu a Galerii severního Plzeňska v Mariánské Týnici se mohou návštěvníci setkat i s poměrně nedávno zrekonstruovanou expozicí historie severního Plzeňska s ukázkou řemesel, života na vesnici apod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám