Hlavní obsah

Můžete pomoci probudit Březenského draka

Novinky, Václav Vlasák

V neděli 27. března se v Březně u Chomutova bude probouzet Březenský drak. Akce plná dobré zábavy a poučení bude probíhat od 10.00 do 17.00 hodin. Vstup je zdarma.

Foto: Václav Vlasák

Březenský drak - kolesové rypadlo KU 800.8/K77 bylo nasazeno v Dolech Nástup Tušimice v letech 1979-2010.

Článek

Březenský drak – rypadlo KU 800 v areálu Severočeských dolů je vyhledávanou industriální památkou. Z jeho probouzení a později i uspávání se staly oblíbené akce, na které se sjíždějí lidé z celého regionu.

Jak nám prozradila Renata Malíková ze Severočeských dolů, který před lety stála u zrodu tohoto nápadu, probouzení Březenského draka se letos odehraje v nebesko-hornickém duchu. Za Severusem totiž přijede do Března u Chomutova Svatý Jiří a patronka horníků Svatá Barbora.

„Svatý Jiří se svým koněm dorazí v 11, 13 a 15 hodin. Návštěvníci si budou moci zatančit s exotickou tanečnicí, obdivovat, jak fakír zkrotí plameny a kouzelníkovi pomoci čarovat. Připravené budou čtyři soutěžní trasy. Na nich si děti vyzkouší práci pohádkových postav, které podle pověstí pomáhají horníkům s těžbou. Spolu s permoníky, ohnivcem a drakem tak návštěvníci nahlédnou do historie hornictví, které má v Podkrušnohoří více než 700letou tradici. Zároveň se dozví, že je potřeba chránit přírodu. Dojde i na detektivní hru, na jejímž konci děti spolu s andělíčkem probudí malé dráčky ze zimního spánku. V plánu jsou také projížďky na koních,“ dodala Renata Malíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám