Hlavní obsah

Muzejní maringotka se vrací

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Ke dvoustému výročí založení Moravského zemského muzea a čtyřicátému výročí úmrtí herce Karla Högera uvede Muzejní maringotka reprízy historické loutkové hry Don Šajn.

Foto: Archiv Divadelní oddělení MZM
Článek

Španělský příběh o svůdci žen Donu Juanovi z 2. poloviny 14. století je obecně znám z mnoha dramatických zpracování. Byl oblíbeným titulem italské komedie dell´arte, inspirací Molièrova dramatu i Mozartovy opery. Loutková hra Don Šajn hra náležela do tradičního kmenového repertoáru téměř každé loutkářské dynastie.

Muzejní maringotka ji představila premiérou v červnu 1970. Muzejníci a spolupracovníci oživili a přivedli zpět na scénu před diváky loutky dávných marionetářů ze sbírek Moravského zemského muzea.

V úpravě Jiřího Jaroše text nastudoval a mistrně namluvil národní umělec Karel Höger. Po způsobu kočovných loutkářů hlasově ztvárnil deset postav. Profesionální rozhlasová nahrávka, pořízená v roce 1970 pro Moravské muzeum, patří k unikátním sbírkovým předmětům oddělení. 

V osmdesátých letech se Muzejní maringotka, jako kdysi dávní loutkáři, vydala na štace za diváky. Po zemích českých, ale i za hranice. Tým vedený pracovníkem muzea Františkem Pavlíčkem předváděl divákům znovuoživlé staré loutky "v akci". Maringotka měla teď nezbytná kola i křídla kočovníků, sbírkové předměty byly prezentovány netradičně a dynamicky rekonstrukcí staré loutkářské produkce. Úspěšný byl také Pavlíčkův experiment inscenace parafrázované opery Rusalka A. Dvořáka historickými marionetami v avantgardní iluzivní scéně architekta M. Foretníka a výtvarníka V. Houfa. 

S Muzejní maringotkou mimo muzejníků a historiků spolupracovali profesionální loutkáři, výtvarníci, architekti, fotografové a další. Z nejpozoruhodnějších je spolupráce s Pavlem Landovským v roce 1990, který nezištně nastudoval a namluvil německou verzi Dona Šajna. Unikátní nahrávka vznikla během několika jeho návštěv Brna ve vlastním fonostudiu divadelního oddělení. Entuziasmus a spolupráce týmu spojujícího více profesí a oborů přinesla Muzejní maringotce řadu úspěšných zahraničních vystoupení a turné. 

Krásné, oživlé staré loutky z pokladů Divadelního oddělení MZM si opět zahrají před diváky. Dvě obnovená představení loutkové hry Don Šajn v režii F. Pavlíčka se budou konat v pátek a v sobotu 22. a 23. září 2017 v 19 hodin ve foyeru brněnského Dietrichsteinského paláce, Zelný trh 8. (Vstupné pro děti zdarma, dospělí: 90 Kč.)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám