Hlavní obsah

Muž po požití návykové látky napáchal značné škody

Novinky, Stanislava Dvořáková

Orlickoústečtí kriminalisté obvinili v těchto dnech čtyřiačtyřicetiletého muže z Karvinska ze tří trestních činů, a to z opilství, poškození cizí věci a výtržnictví.

Foto: PČR

Policisté v České Třebové zadrželi muže na střeše ZŠ po zhruba pětihodovém vyjednávání.

Článek

Podle sdělení policejní mluvčí Lenky Vilímkové orlickoústeční kriminalisté dnem 6. března ukončili prošetřování několika trestních přestupků z června minulého roku, kdy v případě uznání soudem viny hrozí pachateli odnětí svobody až na jeden rok.

Jedná se o trestný čin čtyřiačtyřicetiletého muže z Karvinska, který po užití návykové omamné psychotropní látky nastoupil cestu vlakem. Požitý pervitin ho přivedl do stavu těžké toxické psychózy, která se rozvinula ve večerních hodinách, kdy personál vlaku požádal policii o asistenci při vyloučení dotyčné osoby z přepravy z důvodu nevhodného chování.

Policisté na nádraží v České Třebové však čekali marně. Otevřené dveře u jednoho vagonu byly předpokladem, že nežádoucí pasažér vystoupil za jízdy již před nádražím.

Po určité době se muž objevil na nádraží a pod vlivem psychotických prožitků začal svoji demoliční činnost. Rozbil boční výhledové okno na řídícím voze odstavené vlakové soupravy, na nástupišti poškodil dveře u jedné z prodejen a před opuštěním nádražní budovy ještě kamenem rozbil boční okna u zaparkovaného auta.

Nato se vydal do ulic města, kde v Nádražní ulici poškodil výlohu prodejny, skleněnou výplň vstupních dveří další provozovny, a nakonec se zaměřil na výplně oken a žaluzie obytného domu. V této činnosti ještě pokračoval cestou Riegrovou ulicí až k budově základní školy, kde poškodil tři skleněné výplně oken a v interiéru budovy pět dveří do učeben.

Poté vylezl na střechu školy, ze které přešel na střechu tělocvičny, kde po zjištění přítomnosti českotřebovských policistů vyhrožoval sebepoškozením. Následně se několikrát nožem pořezal na různých částech těla s pokřikem, že skočí ze střechy dolů.

Tento úmysl mu profesionálně zhruba po pětihodinovém dohadování rozmluvil policejní vyjednavač, kdy ho následně zajistila policejní zásahová jednotka a předala záchranné zdravotní službě, která ho odvezla do nemocnice.

Škoda všech poničených věcí byla vyčíslená bezmála na 110 tisíc korun. V současné době po skončení úkonů trestního řízení a vyhodnocení, jestli byl pachatel v době spáchání činů příčetný, je na soudu, zda mu prokáže vinu a uloží trest odnětí svobody.

Reklama

Výběr článků

Načítám