Hlavní obsah

Muž, který zdolal oba póly, zve do Ostravy na výstavu Ve stínu Everestu

Novinky, Josef Zajíc

Oldřich Bubák (1954) cestovatel, fotograf, spisovatel, básník, polárník a dobrodruh zahájil ve středu 2. března svou výstavu fotografií pod názvem Ve stínu Everestu v galerii Budoucnost v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Oldřich Bubák při vernisáži výstavy Ve stínu Everestu.

Článek

Setkání s charismatickým cestovatelem byl zážitek. Jeho vypravěčské schopnosti jsou úžasné. Všichni přítomní při vernisáži ve středu 2. března tiše poslouchali zážitky z jeho cesty po Tibetu, z které jsou fotografie jeho výstavy.

Zajímalo nás ovšem také jeho cestování od severu na jih po naší planetě. V průběhu několika desetiletí navštívil 170 států světa. Jeho nejvýznamnějším projektem byla první Česká expedice Z pólu na pól. O organizaci, průběhu a výsledku projektu vydal v roce 2003 knihu fotografíí Doteky konců světa s podtitulem Paralelní pohledy do Arktidy a Antarktidy. Kniha obsahuje množství fotografii celkem na 343 stranách.

Po mnoha měsíčních přípravách došlo k první expedici v dubnu 1996, kdy se spolu s Vildou Rudolfem, Mílou Jakešem a jedním z nejlepších ruských polárníků Mišou Malachovem vydali na cestu Arktidou k severnímu pólu. Tohoto cíle dosáhli 25. dubna 1996 ve 3 hodiny 40 minut CET. Teprve pak dostali nápad dobýt i jižní pól ve stejném roce.

To samozřejmě nebylo tak jednoduché. Teprve v roce 1999 si dali za cíl dosáhnout jižní strany vrchlíku naší Země. Tak se stalo, že 31. prosince 1999 v 18 hodin 30 minut CET dobylo osm lidí jižní pól. Nové tisíciletí začínali na odlehlé polokouli a cíl projektu splnili.

 A velmi zjednodušené srovnání obou cílů? Při pochodu na severní pól jdete po zamrzlé hladině Severního ledového oceánu zhruba 5 až 10 metrů nad mořem, vypráví Oldřich Bubák. Kry se stále pohybují. Cíl musíte stále zaměřovat. Při pochodu na jižní pól jdete po ledovém příkrovu, který je silný 2000 metrů. Pohybujete se ve výšce okolo 3000 až 3500 metrů, zhoršuje se vám dýchání a pohyb je značně těžší. Teplota -40 stupňů, ostrý a rychlý vítr.

Na otázku co ho nutí k extrémním cestám, odpověděl: "Řeknu to velmi zkráceně a jednoduše. Šlapu tak daleko, vystupuji tak vysoko, abych nakonec dohlédnul na dno své duše."

Výstava Oldřicha Bubáka Ve stínu Everestu potrvá v Galerii Budoucnost do 4. dubna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám