Hlavní obsah

Multižánrový hudební festival Závodí aneb Na vlnách hudby u Berounky podruhé

Novinky, Alena Šustrová

Po loňském velmi úspěšném prvním ročníku přichází Městské kulturní centrum Beroun s tímto hudebním projektem podruhé. Hlavní hvězdou festivalu, který proběhne 16. srpna od 13 do 24 hodin, bude Michal Prokop, moderovat bude opět redaktor Radiožurnálu Lubomír Smatana.

Foto: Alena Šustrová

Hlavní hvězda letošního ZÁVODÍ festu Michal Prokop

Článek

Michala Prokopa, stálici českého beatu i blues, netřeba představovat, proto jen doplníme, že člen beatové síně slávy, jehož album Sto roků na cestě z roku 2012 se stalo platinovým, bude hrát v triu se svébytným houslistou Janem Hrubým a artrockovým kytaristou Lubošem Andrštem.

Diváci se dále mohou těšit například na doma sporadicky hrající kapelu Rudovous, která svůj hudební eintopf vaří z hospodského šramlu, optimistického surf-rocku, trochy panku a sem tam i nepatrného množství toho popu... Šansonově nosové polohy má spolu s neuchopitelnými texty na svědomí „český Joe Cocker“, zpívající bubeník Martin Bonzo Čížek.

Komornějším projektem je duo Kieslowski, stavící na dvou hlasech (patřících pianistce Marii Kieslowski a hudebníku DKP), zvuku kytary i piana, a v neposlední řadě „intimitě, která tě může říznout, když si ji pustíš k tělu“.

Kontrastem jim může být taneční a hravá kapela Voilá, která hraje různé hudební styly - jsou mixem retra složeného z šansonu, swingu, jazzu, twistu, hip hopu i popu. Zpěvačka Zdenka Trvalcová zpívá nejčastěji francouzsky, přestože jejich aktuální singl a první videoklip Flip Flops je v angličtině.

Písně k přemýšlení ve stylu moderního folkrocku s vlastními texty má na svědomí Iva Pazderková, blondýna, která vůbec není "blbá". I proto její doprovodnou kapelu Ukulala tvoří současná muzikantská špička.

Láska k "bezovým nástrojům" spojuje členy kapely Bezobratři, kteří nacházejí potěchu ve vlastní tvorbě inspirované lidovostí. Jejich hlasy doplňují například koncovky, píšťalky, fujary, zvonkohra, gajdy, grumle, chalumeau, akordeon či kontrabas.

Brněnští Ty syčáci je skupina muzikantů okolo performera Petra Váši, jejichž hudba zahrnuje prvky rocku, jazzu, moravského folkloru a world music. 

Petr Linhart, známý jako pan Sudéta, zpívá a hovoří o zapomenutých místech v našem okolí, pro snadné zaškatulkování vlastní tvorby ji označuje jako landscape folk. Kapela 29 Saiten byla původně sestavena pro účely nahrávání tohoto alba. 

Zkrátka nepřijdou ani děti – právě jim jsou na samém začátku festivalu určeny Příhody kluka BomBarďáka. Tom BomBarďák „není úplný vzor vašich dětí. Ale zase na něm můžete ukázat, že: Škola se nezapaluje. Zvířata se netýrají. Rodiče se nezamykají na balkon (někdy). Krátké scénky, divoké struny, bláznivé řeči, dance plné rance.“

Nejen duši...

... i tělo je občas nasytit třeba. K tomuto účelu báječně poslouží občerstvení pro „masovce“ i vegetariány, které lze zalít pivem, nápoji nealkoholickými i čajem, který bude podáván stejně jako loni ve stylovém čajovém stanu.

Festivalový kemp

Pro ty, kdo přijedou na festival po řece, je od pátku do neděle vyhrazena vedlejší louka, kterou mohou využít jako improvizovaný třídenní kemp. K dispozici tu budou toalety i cisterna s pitnou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám