Hlavní obsah

Mučedník se objeví ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Každou sezónu připravuje činohra Národního divadla moravskoslezského premiéru současného dramatického textu v komorním prostoru zkušebny Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Tentokrát se mohou diváci těšit na špičku současné německé dramatiky Mariuse von Mayenburga, respektive na jeho hru Mučedník.

Foto: Foto: Radovan Šťastný,NDM

Mučedník. Činohra NDM Ostrava.1.4.2016 Petra Lorencová, Robert Finta.

Článek

Mučedník, v německém originále Der Märtyrer, měl světovou premiéru 29. února 2012 v berlinské Schaubühne am Lehniner Platz v autorově režii. Česká premiéra Mučedníka se uskutečnila 19. září 2014 v Praze v divadle DISK, jež je divadelním souborem pražské DAMU.

Druhá česká inscenace vznikla na jaře 2015 v brněnském HaDivadle. Inscenace NDM bude tak třetím uvedením tohoto textu v České republice, avšak půjde o vůbec první uvedení Mariuse von Mayenburga v Ostravě.

Benjamin Südel, student střední školy, se zcela položil do Kristova učení, jimž se začíná řídit nejen on, ale vyžaduje to od svého okolí. Z jeho doslovného chápání Bible se ho snaží  "vyléčit " jeho učitelka biologie, celým srdcem i duší oddána Darwinovi a evoluční teorii.

Začíná střet a text klade otázky:  Kam až to může zajít v souboji fanatismu a netolerance, když věříme tomu, že právě ta naše pravda je ta správná a musíme o ní přesvědčit ostatní? Kdo se ukáže jako větší fanatik ? A co na to společnost? Kde je hranice mezi tolerancí a laxností pramenící z neschopnosti přijmout zodpovědnost? Jsme skutečně tak civilizovaní, abychom se dokázali dohodnout a najít společné východisko?

„Náboženský fundamentalismu je v dnešních dnech skloňován takřka každodenně.   Marius von Mayenburg svoji hrou Mučedník pokládá otázku, co by se mohlo stát, kdyby západoevropský puberťák propadl křesťanskému fanatismu. Fanatismus (a to nejen náboženský) se totiž může projevovat, obzvlášť v dnešních dnech, v různých a v naprosto nečekaných podobách... A jeho důsledky mohou být fatální i bezděčně komické,” přiblížila inscenaci dramaturgyně Sylvie Rubenová.

„V hlavních rolích se diváci mohou těšit na Roberta Fintu, Lucii Končokovou, Františka Strnada, Petra Housku, Františka Večeřu, Petru Lorencovou, Izabelu Firlovou a Mikuláše Bukovjana. Vše se odehraje pod režijním vedením Janusze Klimszy na scéně Martina Víška, v odění Marcely Lysáčkové a pod dramaturgickým dozorem Sylvie Rubenové,” informovala Mgr. Marcela Bednaříková, tisková mluvčí divadla.

Premiéra se uskuteční 6. dubna v 19.00 hodin ve zkušebně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě na Smetanově náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám