Hlavní obsah

Možná nejmenší obraz na světě Štefana Daniloviče je k vidění v Pelhřimově

Novinky, Pavel Kašpar

Lákají vás kuriozity? V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit můžete spatřit zřejmě nejmenší obraz na světě. Dílo ostravského umělce Štefana Daniloviče má rozměr pouhých 0,55 x 0,55 milimetru.

Foto: Pavel Kašpar

Nejmenší akvarel na světě od řezbáře Štafana Daniloviče

Článek

Od mládí měl Štefan Danilovič talent tvořit krásné věci, proto není divu, že se vyučil tesařem. Ještě před svými dvacátými narozeninami jej ale pohltilo výtvarnictví. A právě jedno z jeho děl je součástí výstavy v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit.

Na obrazu vystaveném v Pelhřimově najdeme letní krajinku. Je malovaná technikou akvarelu na papír a její velikost je 0,55 x 0,55 milimetru.

Obraz, spíše obrázek, je zarámován v rámečku ze stříbra. Obraz namaloval v únoru 2001, dva roky poté, co jej miniatury uchvátily. Kresbě a malbě miniaturních děl se věnuje dodnes.

Dílo chtěl přihlásit do Guinessovy knihy rekordů v roce 2001 ve Velké Británii, podle jeho slov, pro ně tehdy ale nebyla naše republika zajímavá. Rekordy z území ČR a Slovenska neuznávali, což se dozvěděl až pár let potom. Stále si myslí, že je to nejmenší obraz na světě.

S miniaturami se poprvé setkal v Polsku, kde s manželkou přechodně pobýval v roce 1999. Nejprve se pustil do velmi malých obrázků o rozměru 1,5 x 2 x 3 centimetry. Přestože už to je opravdu maličký rozměr, chtěl svou práci posunout ještě dál. Studoval a trénoval zpoždění či prodloužení schnutí barvy i malbu pod velmi silnou lupou.

Rád objevuje nové techniky. V devadesátých letech  se například věnoval výrobě luxusních nožů. Nedávno se k tomu rozhodl vrátit, protože je to velmi zajímavé řemeslo. Dokonce  vytvořil několik miniatur nožů i dalších ocelorytin.

Na opačném pólu jeho tvorby pak stojí řezbářská tvorba – v jeho portfoliu tak najdeme například i dvoumetrové sochy figur, zvířat i památky. Vytvořil velké dřevořezy několika znojemských památek – Vlkovy věže a Louckého kláštera, ale i zvířata, ornamenty či betlémy. Nedávno dokonce dělal hmatník pro housle. Jeho betlémy jsou často vystavovány v rámci souborných krajových výstav v kulturních domech či knihovnách.

S dřevořezbou začal již v 70. letech a postupně k ní přidal i další zajímavá odvětví – linoryt, grafiku, kresbu, malbu, rytí do drahokamů či plastickou ocelorytinu.

Díla Štefana Daniloviče najdete v pelhřimovském muzeu nebo v muzeu umění v Pszczyně v Polsku. Mnoho uměleckých kousků se ale také nachází v soukromých sbírkách.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám