Hlavní obsah

Mozartovo Requiem rozeznělo kostel sv. Václava v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hluboký kulturní zážitek připravili pořadatelé Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka na závěr prvního listopadového víkendu, během něhož lidé více než kdy jindy vzpomínali na své blízké, s nimiž se už nikdy nebudou moci setkat nebo s nimi promluvit.

Foto: Honza Ježdík
Článek

V neděli 4. listopadu rozezněly kostel sv. Václava v Dobrušce tóny Mozartova Requiem d moll jako pocta všem zemřelým a poděkování prezidentu Václavu Havlovi. Koncert, v němž se o špičkové provedení vrcholného díla Wolfganga Amadea Mozarta postaraly Český filharmonický sbor Brno, Komorní filharmonie Pardubice a jejich sólisté, se stal dosud největším projektem Mezinárodního hudebního festivalu  F. L. Věka a jedním z jeho pomyslných vrcholů. 

Výkony umělců jen potvrdily slova uměleckého ředitele festivalu Pavla Svobody, který ještě před koncertem podotkl, že v pořadí šestý díl neměl vůbec v úmyslu uvádět, protože Requiem d moll Wolfganga Amadea Mozarta samo o sobě nic takového nepotřebuje.

Nedělní koncert, nesoucí podtitul Pocta Václavu Havlovi, se stal dalším důkazem postupného uvádění v život naděje Pavla Svobody na to, že „i v době krize lze dělat věci kvalitně a na vysoké úrovni“. Všichni, kdo do kostela sv. Václava v Dobrušce přišli, se v duchu myšlenky uměleckého ředitele festivalu „zaposlouchali do díla klasické hudby v podání těch nejpovolanějších interpretů – a opravdu to stálo za to!“   

Závěrečný dlouhotrvající potlesk milovníků vážné hudby z Dobrušky i širokého okolí, kteří zdejší kostel zcela zaplnili, byl zaslouženou odměnou nejen pro dirigenta, hudebníky, pěvecký sbor a čtyři sólisty za jejich umění, ale jistě také pro pořadatele Mezinárodního hudebního festivalu  F. L. Věka za jejich volbu - volbu termínu, tématu i protagonistů, díky čemuž koncert měrou vrchovatou naplnil vše, co měl, a byl skutečnou poctou a poděkováním.

A co dodat k hudebním tělesům? Český filharmonický sbor Brno patří dnes k nejlepším profesionálním tělesům v Evropě. Zaměřuje se především na oratorní, kantátový a v poslední době i operní repertoár všech období. Ročně vystoupí na 90 koncertech u nás a v zahraničí, je však také pravidelným hostem mezinárodních festivalů a koncertů ve Vídni, Linci, Mnichově, Luzernu, Basileji a dalších evropských městech.

Komorní filharmonie Pardubice se řadí mezi špičkové české orchestry. Je jediným profesionálním orchestrem Pardubického kraje, kde má nezastupitelnou roli. Pořádá abonentní cykly v Pardubicích, koncertuje po celé ČR. Pravidelně se účastní nejvýznamnějších festivalů v ČR, znají ji posluchači i v mnoha prestižních koncertních sálech Evropy a zámoří.     

Reklama

Výběr článků

Načítám