Hlavní obsah

Mostecký Saturnin a vzpomínka na krásné zlaté časy

Novinky, Věra Domášková

V pátek 27. května proběhla na Velké scéně Městského divadla v Mostě poslední předprázdninová premiéra. Režie dramatizace humoristického románu Saturnin Zdeňka Jirotky se ujal Martin Vokoun.

Foto: L. Šeiner, archiv MDM
Článek

Na vyprodané hlediště Městského divadla v Mostě čekal v pátek večer nejen klasický Jirotkův humor, ale i čtrnáct hudebních vstupů, které dokreslovaly atmosféru oněch starých zlatých časů.

Celý příběh je postaven, jako vyprávění životního příběhu Jiřím Oulickým - Jakubem Koudelou, který postupně představuje všechny důležité aktéry a dodává k ději důležité poznámky. Jakub Koudela se role sofistikovaného inteligenta našel a společně se Saturninem v podání Jana Beneše tvoří přesně takovou dvojici, jakou divák od známého příběhu očekává.

Jan Beneš je velice osobitým Saturninem. Ač nevyužívá filmové předlohy, je dostatečně Saturninovský. Na otázku "jestli se s postavou Saturnina ztotožňuje" v rozhovoru pro Městské divadlo v Mostě řekl: „Ano, je stejně vysoký, stejně blonďatý, je všude a zároveň nikde, je mu 40 let, je nezvykle vzdělaný, má humor nepřijatelného druhu, rád hází koblihami po hostech restaurace, byl tenisovým trenérem v Nice, pohledem odhadne distorzi levého kotníku, byl automobilovým závodníkem, pracoval u přednosty chirurgické kliniky v Chicagu, ovládá bojové umění JIU-JITSU a mnoho dalšího. Asi tak jako já.” A přesně tak jeho postava působí.

Roztomilou slečnu Barboru Terebovou ztvárnila Karolína Herzinová, která předvedla svůj standartní, tedy výtečný, výkon. 

Role doktora Vlacha se zhostil Jakub Dostál, který svými vtipnými suchými průpovídkami bohužel nebyl mezi ostatními tak průrazný, jak by mohl. 

Otto Liška hraje v Saturninovi roli Dědečka a do hlediště vysílá takové množství energie, že stojí za zvážení, jestli pro tentokrát není prostě jen sám sebou.

Oblíbená teta Kateřina v podání Ivany Zajáčkové dostala nový rozměr. I přesto, že oblíbené "Milouši" nebylo tak časté, zazářila tato herečka po dlouhé době v roli šité na míru. 

Matyáš Procházka jako Milouš moc nezaujal. Dá se říci, že pouze postával za výkony svých kolegů.

Za zmínku rozhodně stojí čtveřice číšníků, kteří provází celým příběhem a chvílemi zastávají i jiné role, jako zpěváky, personál nemocnice nebo kameloty. Tato čtveřice ve složení: Zita Benešová, Jiří Kraus, Vít Herzina a William Valerián výtečně podtrhuje celý děj.

Je třeba velice kladně ohodnotit kostýmy z dílny Agnieszky Páté-Oldak i scénu Petra Vítka. Swingových choreografií se ujal Rostislav Šrom.

Je až neuvěřitelné, že je mostecký soubor schopen i sedmou premiéru sezóny zvládnout s takovým elánem a energií.

Mostecký Saturnin je záruka dobře zvládnutého inteligentního humoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám