Hlavní obsah

Moravskoslezští záchranáři mají za sebou náročnou sobotu

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V průběhu soboty museli záchranáři v Moravskoslezském kraji ošetřovat nezvykle vysoký počet pacientů. Narostlo nejen množství interních obtíží a stavů, posádky zachraňovaly také značný počet postižených, kteří utrpěli úraz, nebo byli účastníky nehod. Celkový počet událostí za sobotu dosáhl 330.

Foto: LZS Ostrava

Ilustrační fotografie

Článek

Dopravní nehody

O nehodách motocyklistů jsme již informovali zde. U třech havárií automobilů pak bylo ošetřeno šest osob, z toho dvě s vážnými zraněními.

Zraněna byla také desítka cyklistů, šlo o z velké části o středně vážná poranění hlavy a končetin.

Pády a jiné úrazy

"Tři desítky pacientů utrpěly úraz při nejrůznějších typech pádů. Lidé padali na schodech, při sportu, ale také např. v bazénu, z výšky několika metrů při práci, či z koně. K méně obvyklým patří případ šestadvacetiletého muže, který spadl z okna vlaku do kolejiště ve stanici Ostrava-Svinov a přivodil si poranění hlavy a hrudníku," informoval PhDr. Lukáš Humpl, tiskový mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje.

Dva pacienti museli být ošetřeni poté, co utrpěli zranění během motocyklových závodů, devatenáctiletá dívka se zranila při jízdě na horské koloběžce v Beskydech.

Posádky musely poskytnout pomoc rovněž dvěma dětem, které byly na různých místech kraje pokousány psem, obě na obličeji.  

Vrtulník vzlétl čtyřikrát

Čtyři vzlety má za sobotu na svém kontě také vrtulník Letecké záchranné služby z Ostravy. Ráno letečtí záchranáři pomáhali u tragické nehody mladých motocyklistů na Opavsku. Hned na to vzletěli ke staršímu muži, jehož na Frýdecko-Místecku vážně zranil padající strom.

Ke třetímu cíli svého letu však vrtulník nedorazil. Nahlášeno bylo vážné zranění pětiletého dítěte v Jeseníkách a na pomoc vyrazila LZS. Pilot však nemohl z důvodu bouřkového počasí doletět až na Ovčárnu a stroj se musel vrátit zpět. Zranění dítěte se následně ukázalo jako mnohem méně závažné, než jak bylo původně nahlášeno a o malou pacientku se postarali členové horské služby.

Poslední sobotní misí byl transport vážně popáleného dítěte ze Zlínského kraje do Fakultní Nemocnice v Ostravě.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám