Hlavní obsah

Moravskoslezským Zlatým Ámosem je učitel Michal Zajíček ze Stěbořic u Opavy

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 23. ledna v obřadní síni Městského obvodu Ostrava-Vítkovice se konalo druhé regionální kolo ankety Zlatý Ámos. Výsledky odpoledne vyhlásil zakladatel a ředitel ankety a školský ombudsman RNDr. Václav Hrzal.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 24.1.2017 Zlatý Ámos Moravskoslezského kraje byl zvolen Michal Zajícček, ZŠ Stibořice, okres Opava.

Článek

V regionálním kole se žákyně a žáci před porotou snažili dokázat, že jejich nominovaná učitelka či učitel jsou právě ti, kteří mají postoupit do semifinále ankety.

Anketa Zlatý Ámos byla poprvé zorganizována ve školním roce 1993/1994 a historický poprvé si tento vzácný titul odnesl učitel Obchodní akademie z Vlašimi Petr Martínek. Od té doby bylo vyhlášeno titulem třináct mužů a deset žen. Posledním vítězem se stal učitel Jan Flídr.

24. ročník ankety Zlatý Ámos byl zahájen 5. října 2016. Od tohoto data mohli žáci prostřednictvím školy, učitelů a rodičů do soutěže přihlásit svého kandidáta. Přihlášky byly ukončeny 31. prosince 2016. Nyní probíhají regionální kola. První proběhlo 19. ledna v Kunicích, druhé 23. ledna v Ostravě.

Ve Zlíně se bude konat v úterý 24. ledna. Následovat budou regionální kola 25. ledna v Brně, 1. února v Praze a 8. února také v Praze. Semifinále bude na programu 1. března, finále 24. března v Praze.

„Osm tříčlenných týmů dětí obhajovalo nominaci toho svého TOP učitele. Děti například vyhlásili, že jsou rádio, které vyhlašuje soutěž o osobnost školy, a tím představili svoji učitelku nebo učitele. Viděli jsme krásné scénky, písničky. Zjistili jsme, že děti dovedou vystihnout charakterové vlastnosti svých učitelů. Učitelky a učitelé obhajobu dětí viděli a slyšeli poprvé a byli překvapeni, co všechno o nich děti vědí. Jako předseda  poroty musím konstatovat, že rozhodování, kteří dva nominovaní postoupí do semifinále, bylo moc těžké, uvedl Václav Hrzal.

Odpoledne za účasti osmičlenné poroty a hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka porota vyhlásila výsledky.

Do semifinále postoupila Gabriela Ptáčníková z Galileo School Frýdek-Místek a Michal Zajíček ze ZŠ Stěbořice 150, okres Opava, který byl oceněn titulem Zlatý Ámos Moravskoslezského kraje.

Regionálního kola se dále zúčastnili: Gabriela Duchoňová, ZŠ Petřvald, Barbora Kamasová, ZŠ Komenského Nový Jičín, Dagmar Lokayová, Hnojník 150, Jana Ondrašíková ZŠ a MŠ Elišky Krásnohorské Frýdek-Místek, Ludmila Sládečková, ZŠ Sviadnov, Naděžda Tenčíková, ZŠ Františka Hrubína Havířov.

„Jsem rád, že jsem mohl přijít a účastnit se vyhlášení regionální soutěže Zlatý Ámos. Toto město, tento kraj, tento stát potřebuje vzdělané lidi. Aby byli vzdělaní, potřebujeme nejen skvělé žáky, ale také skvělé učitele,” řekl hejtman Ivo Vondrák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám