Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj: ODS už má volebního lídra, ČSSD nominovala hejtmana

Novinky, Vladimír Maryška

Lídrem ODS pro letošní krajské volby v Moravskoslezském kraji bude Jakub Unucka, místostarosta Klimkovic. V pondělí o tom rozhodli delegáti na krajském sněmu občanských demokratů. ČSSD nominovala do předvolebního boje stávajícího hejtmana Miroslava Nováka.

Foto: Vladimír Maryška

Delegáti regionálního Sněmu ODS

Článek

O post v čele kandidátky se v ODS ucházeli tři kandidáti, Unuckovými soupeři byli Vladimír Návrat, dopravní expert z Ostravy, a dlouholetý bývalý starosta Kravař Andreas Hahn. 

„Pro voliče bude jistě dobrým signálem, že strana bude mít v čele kandidátky mladého politika, který sbíral zkušenosti na komunální úrovni, kde se prosadil,“ komentoval volbu bývalý primátor Ostravy, někdejší hejtman Moravskoslezského kraje a europoslanec Evžen Tošenovský.

„Moravskoslezský kraj má potenciál se velmi dobře rozvíjet, přestože ho čekají nevyhnutelné problémy v souvislosti s řešením situace v OKD, které se dotknou stovek zaměstnanců i dalších zdejších obyvatel. Řešením pro zaměstnanost v kraji je samozřejmě v dalším rozvoji průmyslových zón, ale hlavními tahouny ekonomiky bývají vždy střední a menší podnikatelé a živnostníci. Myslím, že právě jim má ODS co nabídnout,“ řekl Jakub Unucka.

Na regionálním sněmu strany delegáti rovněž schválili nominaci kandidáta do Senátu za volební obvod č. 70. Zděňka Nytru - stávající ředitele Hasičského záchranného sboru MSK.

V krajské kanceláři ČSSD situaci kolem stranických primárek nekomentovali. Krajská tajemnice Petra Krejčířová potvrdila, že nominaci ke schválení celostátnímu předsednictvu dostal stávající hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. „Definitivní stanovisko budeme znát až 23. ledna,” uvedla Krejčířová.

Unucka je druhým volebním obdobím neuvolněným místostarostou města Klimkovice a pracuje jako výkonný ředitel ostravské společnosti, která se zabývá moderními komunikačními technologiemi.

„Zkušenosti z řízení firmy, která během v období hospodářského útlumu úspěšně vsadila na inovace a dnes zažívá nejúspěšnější období v historii, chci využít ve prospěch obyvatel našeho kraje. To je oblast, která bude pro ODS v příštím volebním období prioritní, jak ukázaly dosavadní názorové diskuze,“ komentoval Unucka a přidal ještě osobní přání: „Musíme se naučit vážit si místa, ve kterém žijeme. Měli bychom být pyšní, že žijeme právě v Moravskoslezském kraji, kde lidé umějí pracovat, kde se dokážou semknout v těžkých chvílích."

Lídry ostatních stran, které se budou ucházet o halsy voličů v nadcházejících volbách jsou mimo jiné i rektor Vysoké školy Báňské Ivo Vondrák za hnutí ANO, či ředitel charity České republiky Lukáš Curylo za KDU-ČSL. 

Reklama

Výběr článků

Načítám