Hlavní obsah

Moravskoslezská vědecká knihovna se bude stavět. Černá kostka ožije

Novinky, Josef Zajíc

Oživit projekt tak zvané Černé kostky architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře a postavit moderní budovu Moravskoslezské vědecké knihovny rozhodli 14. března zastupitelé Moravskoslezského kraje.

Foto: Zdroj Krasjský úřad MSK

Moravskoslezská vědecká knihovna Černá kostka ožije. Vizualizace architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře.

Článek

Novostavba Moravskoslezské vědecké knihovny by se měla začít stavět v roce 2020. Dokončena by mohla být o dva roky později. Stavba bude stát na původně zamýšleném místě naproti Domu kultury Ostrava.

Na financování stavby by se měl podílet Moravskoslezský kraj (150 miliónů Kč) a město Ostrava (150 miliónů Kč). Největší část by měla pokrýt dotace zejména Ministerstva kultury České republiky (800 miliónů Kč). Před podpisem je memorandum o spolupráci mezi těmito třemi objekty.

„Pro krajskou koalici je prioritní postarat se o to, aby Moravskoslezská vědecká knihovna měla důstojné sídlo a odpovídající zázemí. Aby nemusela přežívat v provizorních podmínkách a stala se skutečným centrem poznání 21. století. Své sliby plníme. Proto obnovíme projekt Černé kostky se vším, tedy i s vodní plochou okolo. Určitě budeme také pamatovat i na dostatek parkovacích míst,” uvedl hejtman Ivo Vondrák.

Moravskoslezská vědecká knihovna sídlí od roku 1951 v najatých prostorách Nové radnice na Prokešově náměstí v Ostravě. Denně knihovnu navštíví okolo 900 lidí. Prostory půjčoven, počty studijních míst, suterénní sklady s nepřiměřenou vlhkostí, jimiž navíc procházejí technická vedení, naprosto neodpovídají potřebám takového počtu návštěvníků.

Zcela nevyhovující jsou také šatny a sociální zázemí nejen pro klienty knihovny, ale také pro zaměstnance. Kapacita všech skladů knihovního fondu je vyčerpána.  Většina knihovních fondů je proto uskladněna mimo Novou radnici. Ztěžuje to činnost knihovny a výrazně zvyšuje náklady na provoz. 

„Ambicí knihovny je poskytovat služby 21. století a stát se komunitním a vzdělávacím centrem. Nejde jen o uskladnění knih pod jednou střechou, ale cílem je vytvořit knihovnu jako kreativní prostor pro setkávaní lidí. Stane se digitální knihovnou s digitálními službami. Projekt Černá kostka je zárukou takového prostoru,” řekla ředitelka Moravskoslezské vědecké knihovny Libuše Foberová.

„Jsem přesvědčená o tom, že po sedmašedesáti letech strávených v prostorách Nové radnice v Ostravě čtenáři uvítají komfortní prostředí, kde bude 1,2 miliónu svazků dokumentů k dispozici,” dodala.

Stručná historie Černé kostky:

Původní projekt architektů Ladislava Kuby a Tomáše Pilaře za zhruba 1,5 miliardy korun vznikl v roce 2006.

V květnu 2008 krajští radní rozhodli o zahájení zadávacího řízení na realizaci novostavby Černé kostky. Všechny nabídky však podstatně překročily předpokládanou hodnotu veřejné zakázky. Proto v září 2008 krajská rada veřejnou zakázku zrušila.

V květnu 2010 potvrdila vláda, že stát se bude podílet na výstavbě a financování novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny. Nově jmenovaná vláda České republiky však v září 2010 své rozhodnutí zrušila.

V červnu 2017 krajské zastupitelstvo rozhodlo o uzavření Memoranda o spolupráci při přípravě a realizaci projektu Novostavba MVK v Ostravě se statutárním městem Ostrava a Ministerstvem kultury České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám